Teatrul ”Tamási Áron”
Actorii Teatrului ”Tamási Áron”
Momentan nu avem informații despre actorii acestui teatru.
Despre teatru
Teatrul Tamási Áron s-a născut în 1948, cu denumirea „Állami Magyar Népszínház”/Teatrul Popular Maghiar de Stat. Instituţia va trece prin două modificări ale denumirii sale, cea de-a treia şi ultima se produce în 1998, când se renunţă la sintagma „Teatrul Maghiar de Stat” şi Teatrul se recomandă doar prin numele patronului său spiritual, Tamási Áron.
Teatrul Tamási Áron este un teatru de repertoriu şi are drept misiune: să promoveze un repertoriu care să devină componenta fundamentală a strategiei culturale a Teatrului, cu oferte artistice care să răspundă nevoilor de comunicare ale comunităţii spectatorilor săi şi care să le ofere actorilor din Trupă experienţe profesionale cât mai diverse, capabile a le valorifica resursele creative; să-şi lărgească/diversifice în mod continuu publicul, pe care să-l caute şi să-l formeze şi dincolo de comunitatea în mijlocul căreia funcţionează Teatrul; să sprijine tinerii creatori de teatru, să încurajeze căutarea de noi forme de expresie teatrală şi să asigure o deplină libertate de exprimare, atât artiştilor cu care colaborează cât şi publicului pe care îl formează.
Istoria Teatrului Tamási Áron poate fi reconstituită prin numeroase documente de arhivă (tipărituri, fotografii, înregistrări audio-video) şi este o istorie pe care Teatrul maghiar din Sfântu Gheorghe a traversat-o la fel ca şi comunitatea pe care o reprezintă: mereu în căutarea unor soluţii de a-şi proteja şi afirma identitatea, mereu atent la ce se întâmplă în lumea culturală românească şi cea europeană.
Teatrul Tamási Áron se numără printre primele instituţii artistice din România care au deschis spaţii de întâlnire şi dialog intercultural, în vremuri când acest lucru părea aproape imposibil. În anii ’70 şi ’80 ai secolului trecut, instituţia a fost iniţiatorul şi organizatorul unor parteneriate culturale cu teatre din ţară şi din Europa de Est – întâlniri teatrale cu mare ecou în acea vreme. Un alt an care va rămâne în istoria instituţiei drept un moment de cotitură este 1995, când opt actori ai Teatrului Figura Studio din Gheorgheni, împreună cu directorul şi regizorul lor favorit, Bocsárdi László, au intrat în trupa de la Sfântu Gheorghe şi au început aventura transformării sale într-una dintre cele mai apreciate şi aplaudate companii teatrale din România. O aventură care a lăsat în urmă spectacole de mare succes, nu doar în rândul comunităţilor maghiare, ci şi în alte spaţii culturale, unde spectatorii români şi de alte naţionalităţi s-au putut regăsi pe terenul unor valori estetice şi idealuri comune, iar limba maghiară a devenit un mijloc firesc de exprimare şi dialog cultural.