Menu

Calendar

Momentan nu sunt reprezentații programate.

Actorii Teatrului Municipal Baia Mare

Momentan nu avem informații despre actorii acestui teatru.

Despre teatru

În Baia Mare, prima trupă de teatru a apărut în anul 1796, sub directoratul lui János Nagy. La data de 30 decembrie 1952, se înfiinţează Teatrul de Stat (denumit ulterior „Dramatic”, iar în prezent „Municipal”) cu sediul iniţial în sala cinematografului „Popular”. Un moment de referinţă în istoria teatrului băimărean l-a reprezentat activitatea lui Mihai Dimiu (devenit ulterior regizor şi profesor de teatru la IATC), care a alcătuit o trupă de actori extrem de valoroşi: Coca Andronescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Tănase Cazimir, Lulu Savu (prima artistă emerită din trupa băimăreană), Ion Săsăran.

De referință rămâne colaborarea cu marele regizor Liviu Ciulei, care a montat la teatrul din Baia Mare piesele „Clipe de viaţă” de William Saroyan şi „Somnul raţiunii” de Antonio Buero Vallejo. A fost singurul teatru din afara capitalei unde celebrul regizor a montat două spectacole.

Începând cu stagiunea 2005/2006, Teatrul Municipal Baia Mare a devenit organizatorul prestigiosului Festival Internaţional de Teatru Atelier, cel mai vechi festival internaţional de teatru din România. Evenimentul a reuşit sa atragă în ultimii ani numeroşi regizori de top, care au revenit apoi să monteze pe scena teatrului băimărean: Victor Ioan Frunză, Radu Afrim, Szabo K.Istvan, Răzvan Mureşan, Kincses Elemer, Gavril Pinte, Cristian Ban, Marcel Țop, Sorin Militaru. Cu spectacolele acestora, Teatrul din Baia Mare a fost invitat la Festivalul National de Teatru, Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ, Festivalul de Comedie de la Bucureşti, Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, Festivalul Internaţional de Teatru de la Brăila, Festivalul 100, 1000, 1 000 000 de poveşti de la Bucureşti, Festivalul Internaţional de la Cividale (Italia), Festivalul de Teatru Clasic de la Arad, Festivalul Internaţional de Teatru ”Fără bariere” de la Satu Mare, Festivalul de Teatru „Unidrama” de la Târgu Mureş, Festivalul Internaţional de Teatru „Marea Neagră” de la Trabzon (Turcia). În afară de secția Dramă, la Teatrul Municipal Baia Mare funcționează și secțiile de Revistă și de Păpuși.