Menu

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați

Calendar

Pasagerii Pasagerii Vineri, 27 mai, ora 19:00 Galați, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Sala Mare Ionuț Strat, Denisa Onisie, D-nul Wade )...
After love After love Sâmbătă, 28 mai, ora 19:00 Galați, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Sala Mare Cristina Uja Neagu, Aureliu Bâtcă, Tamara Constantinescu... Regia: Eugen Făt
Rashōmon Rashōmon Duminică, 29 mai, ora 19:00 Galați, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Sala Mare Vlad Vasiliu, Flavia Călin, Cristian Gheorghe... Regia: Cătălin Vasiliu

Piese ale Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați

Caută după nume

A B C D E F G I L M N O P R S T U V
Vezi piesa
… în țara minunilor
… în țara minunilor
Regie: Adi Iclenzan Scenografie: Mihai Păcurar Durată: 4h
Vezi piesa
After love
After love
Sâmbătă, 28 mai ora 19:00 Regie: Eugen Făt Scenografie: Daniel Divrician Durată: 2h Galați, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”
Vezi piesa
Amadeus
Amadeus
Regie: Cătălin Vasiliu, Lică Dănilă Scenografie: Daniel Divrician
Vezi piesa
Arc peste timp. Dramaticul gălățean lansează proiectul RETROSPECTIVA FANI TARDINI
Arc peste timp. Dramaticul gălățean lansează proiectul RETROSPECTIVA FANI TARDINI

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați lansează proiectul RETROSPECTIVA FANI TARDINI. Acest proiect îi prilejuiește publicului întâlnirea cu mari piese montate la Teatrul din Galați în anii săi de început, …

Vezi piesa
Buzunarul cu pâine
Buzunarul cu pâine
Regie: Vlad Matei Ajder Durată: 45 minute
Vezi piesa
Cabinierul
Cabinierul
Regie: Cătălin Vasiliu, Jeana Lungu Scenografie: Daniel Divrician
Vezi piesa
Cursa de soareci
Cursa de soareci
Regie: Radu Nichifor, Jeana Lungu Scenografie: Vioara Bara
Vezi piesa
Dorurile mele
Dorurile mele
Regie: Vlad Vasiliu Scenografie: Elena Neagu Durată: 55 minute
Vezi piesa
Dramaticul suspendă reprezentațiile în urma creșterii ratei de infectare în municipiul Galați
Dramaticul suspendă reprezentațiile în urma creșterii ratei de infectare în municipiul Galați

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” suspendă reprezentațiile ca urmare a creșterii ratei de infectare cu noul coronavirus SARS-CoV-2 peste pragul de 3 la mie în municipiul Galați. Măsura a fost stabilită …

Vezi piesa
Eveniment online | Spectacolul TAKE, IANKE ȘI CADÂR, transmis pe YouTube pe 11 aprilie, la ora 19:00
Eveniment online | Spectacolul TAKE, IANKE ȘI CADÂR, transmis pe YouTube pe 11 aprilie, la ora 19:00

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” difuzează pe YouTube, duminică, 11 aprilie 2021, la ora 19:00, spectacolul TAKE, IANKE ȘI CADÂR de Victor Ion Popa, în regia lui Eugen Făt. Spectacolul va …

1 2 3 4 5 6

Despre teatru

În 1837, la Hanul Ventura se dădeau reprezentaţii de către pârcălăbie, cum a fost cea din septembrie 1837, pentru suirea pe tron a noului domnitor.

Pe 5 februarie 1848, în “Albina românească”, Gh. Asachi susţine că s-au facut încercări de a se da reprezentaţii în stagiunea 1847-1848 de către o trupă de diletanţi ce alcătuiau Societatea Filarmonică.

În 1851-1853, la Galaţi, Fani Tardini a jucat alături de Mihail Pascaly, Matei Milo, I. Poni, în spectacolele “Puritanii Londrei” şi “Vorba din Paris”.

În 1853, Luigi Ademolo, un profesor de cant, a înfiinţat în Galaţi “un mic teatru” pe locul Hanului Ventura, unde pe lângă comedii se jucau şi mici operete, cu un orchestru înjghebat din mai multi italieni ce lucrau în magaziile de la schelele din port.

În anul 1858, în viata teatrală a Galaţiului are loc un eveniment deosebit prin montarea piesei lui Mihail Pascaly, “Viitorul României”, în premieră absolută, fapt ce a dus la pregătirea spiritelor pentru înfăptuirea Marii Uniri.

Pe data de 18 iunie 1859, Mihail Pascaly adresează municipalităţii din Galaţi o cerere pentru a i se permite să dea reprezentaţii.

În 1860, trupa condusă de Fani Tardini şi Alexandru Vlădicescu susţine două reprezentaţii într-un local de teatru improvizat pe Strada Domnească.

În 1862, se întocmeşte un proiect pentru construirea unui teatru in Galaţi. Proiectul este aprobat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, dar nu s-a mai realizat, nefiind sprijinit de guvern.

În 1863-1864, Teodor Burda informează în “Istoria teatrului în Moldova” că există la Galaţi o sală specială de teatru, când prin contribuţia mai multor iubitori de teatru, s-a construit în localul vechii burse de pe malul Dunarii o sală mare, cu o scena şi cu un loc aparte pentru orchestră, în care s-au dat diferite reprezentaţii teatrale.

În martie 1865, când trupa lui Fani Tardini se afla la Cernauţi spre finalul turneului, Mihai Eminescu îi ajunge din urmă şi îi însoteşte spre Brasov, în calitate de sufleur.

În 1866, Fani Tardini adresează o cerere municipalităţii gălătene, prin care solicita o subvenţie necesară pentru construirea unui teatru.

În 1866, exista la Galaţi un teatru pe locul negustorului Iaconomu. Aici au jucat multe trupe româneşti şi străine, printre care şi glorii mondiale ca Sarah Bernhardt, Adelina Patti şi alţii.

În anul 1870, Fani Tardini vine cu trupa sa in Galaţi şi dă o reprezentaţie în amfiteatrul din Via de la Filantoff situat pe Strada Domnească, cu piesa “Nebuna de la şapte turnuri”.

În 1872, Fani Tardini împreuna cu Alexandru Vlădicescu se stabileşte in Galaţi, ocupând o locuinţă pe Strada Cuza Vodă, nr. 50.

Pe 21 martie 1880, trupa lui Fani Tardini dă prima reprezentaţie cu piesa “Idiotul”.

În 1880, “Vocea Covurluiului” reproduce scrisoarea lui M. Pascaly, precizând că articolul care a aparut în Galaţi a fost reprodus in ziarul “Binele Public” din Bucuresti.

În anul 1885, societatea dramatică prezintă pentru prima oară la Galaţi piesa “D’ale carnavalului”.

Pe data de 8 decembrie 1887, “Curieul româan” anunţa că poetul Mihai Eminescu va fi ajutat, in suferinţele-i materiale de către doamna Fani Tardini şi de către domnii Vlădicesti, care s-au hotărât să dea o reprezentaţie in beneficiul poetului.

În 1900, Fani Tardini a dat o reprezentaţie la Teatrul Papadopol din Galaţi, jucând pentru ultima oară piesa “Cocina”.

În anul 1908, Fani Tardini încetează din viaţă în casa ei din Strada Cuza Vodă, nr. 50.

Pe 23 octombrie 1922 se deschide Teatrul cel Mare.

Din anul 1919 pâna în anul 1941 a funcţionat Teatrul Papadopol.

Lucrarile la actuala cladire a teatrului, cunoscută atunci sub numele de Sala “V.A. Urechia”, au început în 1924 şi s-au terminat în 1941.

În 1949, comitetul provizoriu al comunei urbane Galaţi emite Ordinul nr. 3033, prin care se prevedea înfiinţarea Teatrului Galaţi-Brăila, care a funcţionat doar în Brăila.

De la 1 septembrie 1955, începe funcţionarea Teatrului de Stat Galaţi, prin Hotarârea Consiliului de Miniştri nr. 2003, din 16 septembrie 1955.

Primul spectacol al teatrului a fost “Preludiul”, în 14 aprilie, în sala Orchestrei Simfonice de Stat (devenită mai târziu Sala Teatrului Muzical “Nae Leonard”).

Primul spectacol în actuala sală a teatrului a fost piesa “D’ale carnavalului”, pe 30 decembrie 1956.

Din anul 1973, Teatrul de Stat primeşte denumirea de Teatrul Dramatic Galaţi.

Din anul 2000, Teatrul Dramatic Galaţi devine Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galaţi.