Menu

Actorii Teatrului de Comedie

Despre teatru

Teatrul de Comedie a fost înființat în toamna anului 1960, sub directoratul lui Radu Beligan, care a găsit o formă de a promova spectacole de valoare, clasice, moderne într-o formă avangardistă, sub masca generală a comediei și a satirei, trecând astfel mai ușor peste piedicile puse de autoritățile vremii. Clădirea în care activează încă de la început Teatrul de Comedie, a găzduit, în perioada interbelică, teatrul de revistă Alhambra-Excelsior, transformat în anii 50 ai secolului trecut în Teatrul Tineretului.

Echipa artistică a Teatrului de Comedie a fost formată din cei mai buni actori ai vremii, selectați de Radu Beligan din celelalte teatre de stat, unii deja celebri, alții abia la început de drum: Ion Lucian, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ţicău, Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ştefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu.

Cu o parte din această echipă, la 5 ianuarie 1961, are loc premiera primului spectacol produs de Teatrul de Comedie, Celebrul 702 de Alexandru Mirodan, în regia lui Moni Ghelerter, cu Radu Beligan în rol principal.

Din 1963 până la finele anilor 70, Teatrul de Comedie participat în turnee și în festivaluri din URSS, Suedia, Franța, R.F.Germană, R.D. Germană, Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria, Austria, Italia,Franța, Spania, Israel etc.

Teatrul de Comedie a trecut printr-o perioadă de sincronizare artistică cu mişcarea teatrală mondială, fapt dovedit de Premiul Teatrului Naţiunilor pentru “cea mai bună participare naţională” obţinut la Paris în 1965 cu spectacolele Rinocerii de Eugène Ionesco, regia Lucian Giurchescu, Umbra de Evghenii Şvarţ şi Troilus şi Cresida de William Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig, ultimul dintre ele obţinând de asemenea şi premiul pentru cel mai bun spectacol.

Dintre spectacolele de mare succes ale Teatrului de Comedie dinainte de 1990, enumerăm: Capul de rățoi de G. Ciprian (regia: David Esrig, 1966), Dispariția lui Galy Gay de B. Brecht (regia: Lucian Giurchescu, 1969), Preșul de I. Băieșu (regia: Ion Cojar, 1972), Mutter Courage de B. Brecht (regia: L. Giurchescu, 1972), Livada de vișini de A.P. Cehov (regia: L. Giurchescu, 1979), Procesul de A. Suhovo-Kobîlin (regia: Gheorghe Harag, 1983).

Turneele din anii 1991-1992 în mai multe oraşe din Marea Britanie, Columbia, Venezuela şi Canada cu spectacolul Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare în regia lui Alexandru Darie au readus Teatrul de Comedie pe cele mai importante scene internaţionale.

În 2002 a fost înființat Festivalul Comediei Româneşti

– festCO – ce a devenit internaţional la a cincea ediţie – iar în 2006 au fost lansate Concursul de Comedie Românească şi Gala Comediei Româneşti.

În 2003 a fost inaugurată Sala Studio a Teatrului de Comedie, spațiu destinat în special teatrului-atelier și diverselor proiecte pentru promovarea și susținerea tinerilor creatori de teatru, în special COMEDIA ȚINE LA TINERri, proiect inițiat în 2005 cu sprijinul Primăriei Municipiului București, în parteneriat cu Clubul UNESCO Adolescenții.

În august 2007 spectacolul Revizorul de Gogol, regizat de Horaţiu Mălăele, a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional Fringe Edinburgh, prestaţia trupei fiind recompensata cu cronici elogioase (4 stele din 5) în gazetele britanice The Times, The Independent, The Sunday Herald.

În 2009 a fost inaugurată Sala Nouă a Teatrului de Comedie, cu menirea de a promova spectacole de avangardă realizate de regizori tineri, creându-se astfel echilibrul necesar între teatrul clasic și cel contemporan.