Menu

Calendar

Momentan nu sunt reprezentații programate.

Spectacole ale Teatrului Ateneul Național din Iași

Actorii Teatrului Ateneul Național din Iași

Momentan nu avem informații despre actorii acestui teatru.

Despre teatru

Ateneul a început să scrie în istoria culturală a Iașului în vremea anilor 1920, când porțile cartierului Tătărași s-au deschis spre personalităţile de seamă ale României. Povestea continuă, iar zilnic, prin dedicarea echipei Ateneu Iași, ne asigurăm să transmitem vibrația artei către toate colțurile Iașului, dar și peste granițele sale.Atunci s-a așezat piatra de temelie a ceea ce urma să fie un lăcaș cultural la care intelectualitatea ieșeană se raporta. Steagul Ateneului a fost primul simbol sub care artiști, scriitori și cronicari s-au unit și au creat o mișcare culturală care avea un singur țel, un singur gând: ”Unire prin cultură”.

Negura epocii comuniste a ascuns în dedesubturile sale inclusiv identitatea acestui loc menit să emane esența culturii. Din acest motiv, cu timpul, instituția Ateneului a cunoscut mai multe schimbări datorate noilor conduceri sub care și-a desfășurat activtatea.

2020 a fost anul în care instituția noastră a împlinit 100 de ani de la inaugurare, prin urmare, încă din 2019 erau planificate unele proiecte, premiere, evenimente aniversare, acțiuni cultural-artistice și educaționale inedite, turnee în străinătate pentru Diaspora românească, parteneriate la nivel internațional pe care doream să le fructificăm prin proiecte de anvergură și, bineînțeles, o serie de investiții de amploare în ceea ce privește patrimoniul pe care Ateneul ieșean îl administrează, pe plan local.

Deși nu concepeam ca magnitudinea evenimentelor planificate să fie clintite de ceva sau de cineva, pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2, COVID 19, ne-a arătat cât suntem de vremelnici, motiv pentru care a trebuit să găsim resursele necesare pentru a fi puternici, inventivi, creativi dar pragmatici, totodată, în deciziile strategice pe care a trebuit să le luăm într-un timp foarte scurt.

Având un respect și o prețuire enormă pentru resursele umane pe care le avem zi de zi în Ateneu, ne-am organizat astfel încât toți să fie implicați în proiecte care puteau fi realizate (conform prevederilor existente privind organizarea evenimentelor cu și pentru public), în online, outdoor, sau în interior.

În 2020 am reușit, astfel, să oferim publicului premiere de teatru atât pentru copii, cât și pentru adulți, concerte de muzică, festivaluri de anvergură (printre care amintim Serile Filmului Românesc – ediția XI), licitații, am inaugurat noi spații expoziționale și le-am promovat pe cele existente deja, am fost singura instituție din Iași care a fost deschisă publicului în cadrul proiectului național Noaptea Albă a Muzeelor, respectând toate prevederile legale existente.

În data de 25 Aprilie 2020, instituția ieșeană a împlinit 100 de ani de la inaugurare. Deși ne-am fi dorit ca amploarea evenimentelor aniversare să fie alta, având în vedere restricțiile impuse de pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2, am apelat la canalul Youtube al instituției ( https://www.youtube.com/watch?v=m6NysrNIe-Q ) pentru a prezenta publicului o retrospectivă a celor 100 de ani. Astfel, am transmis o conferință de presă inedită, intitulată: „De la Ateneul Popular în 1920, la Ateneul Național din Iași 2020”.

La finalul anului, Ateneul ieșean a devenit membru al Camerei de Comerț Norvegiano-Române din Oslo, capitala Norvegiei, alături de care a dezvoltat parteneriate în domenii diverse, de la educație, artă, cultură, social, până la mediu și eficiență energetică.

Ateneul din Iași a intrat în liga instituțiilor culturale ieșene de marcă, ajungând să fie de referință pentru regiunea Nord Est a României, prin diversitatea și complexitatea programelor cultural-artistice oferite publicului larg, precum și prin toate deplasările în teritoriu realizate.

Premii obținute

  • Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat în data de 28 aprilie 2020, decretul de decorare a Ateneului Național din Iași cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”.
  • În anul 2020, Ateneului Național din Iași i-a fost conferită Medalia Regală pentru Loialitate.