Menu
Sistemul perfect Sistemul perfect

Sistemul perfect

Teatru: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”
Regia: Regia Toma Enache
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Spectacol independent găzduit de Teatrul Național din București. Răspunderea pentru calitatea și conținutul acestui eveniment aparține exclusiv organizatorului!

 

Piesa de teatru / comedie Sistemul Perfect este o adaptare după „Sistemul Ribadier”, o savuroasă comedie în trei acte de Georges Feydeau și Maurice Hennequin, interpretată pentru prima dată în noiembrie 1892. Tema principală o reprezintă stratagema unui soț de a scăpa din casa conjugală, hipnotizându-și soția.

Regretatul nostru artist și regizor Ion Caramitru și-a dorit să regizeze această piesă și ca o coincidență, un alt regizor cu rădăcini aromâne, Toma Enache va pune în scenă piesa autorului, Georges Feydeau, ce este extrem de cunoscut la noi în țară pentru o altă capodoperă „La puce à l’oreille – Puricele în ureche”.

Georges Feydeau (1862 – 1921) a fost un dramaturg francez din perioada numită La Belle Époque, cunoscut pentru farsele și vodevilurile sale.

Criticul ziarului Le Figaro (de la vremea lansării –1892), Henry Fouquier, a considerat piesa „poate cea mai solid construită și cu cea mai ingenioasă intrigă dintre toate piesele pe care ni le-a oferit Maurice Feydeau” și că Feydeau a brodat o farsă cu comedie și fantezie. Un comentariu din aceealși ziar spunea: „Am văzut, de la un capăt la altul al serii, doar fețe strălucitoare, ochi frumoși umezi de lacrimi de bucurie, umerii zguduiți de atât râs si multe aplauze”.  

După moartea lui Feydeau în 1921, piesele sale au suferit de ani de uitare, până când interesul pentru ele a reînviat în anii 1940. Le Système Ribadier a fost repus în scenă în 1963 într-o producție regizată de Jacques François. Revista online „Les Archives du Spectacle” consemnează că până acum s-au jucat 15 producții diferiteale piesei la Paris și alte orașe ale Franței, inclusiv o producție din 2007 la Théâtre Montparnasse, care a fost filmată pentru televiziune si alte zeci de adaptări în toată lumea.

De-a lungul timpului, piesa a fost preluată și prezentată la cele mai de succes teatre din lume. Prima dată la Berlin în 1893. O adaptare în engleză, „His Little Dodge” a fost prezentată la Londra în 1896 rulând 81 de reprezentații. Aceeași versiune a fost dată la New York în anul următor de compania lui Edward E. Rice. O adaptare cu numele „Sistemul lui Monsieur Rebadier” a fost oferită publicului în SUA, în 1979, cu Roderick Cook în rolul lui Ribadier.  O versiune din 2009 cu titlul „Where There’s a Will”, a fost prezentată într-un turneu britanic având semnată regia de marele regizor britanic Sir Peter Reginald Frederick Hall, având recenzii foarte călduroase. Pană în prezent piesa s-a jucat cu succes pe toate meridianele lumii.

Bilete la Sistemul perfect

Momentan nu sunt reprezentații programate.