Menu
Sidy Thal Sidy Thal

Sidy Thal

Teatru: Teatrul German de Stat
Durată: 2h
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

La 26 noiembrie 1938, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său la Teatrul din Timișoara. Un atentat antisemit, comis de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta, în care au murit patru persoane și șaptezeci au fost rănite. 

Un eveniment, puțin cunoscut în orașul Timișoara/Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023, pe care dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel l-au cercetat cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia de la  Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România – ”Wilhelm Filderman, ”și au creat o piesă documentară pornind de la el. 

Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat? Este o încercare de a reconstitui atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah. 

SIDY THAL este prima cooperare între Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București. 

O lucrare multilingvă în idiș, germană și română.

Supratitrare: RO/GE/EN

Vârsta limită: 12+


________________________________________________

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din Cadrul Guvernului României. 

Bilete la Sidy Thal

Momentan nu sunt reprezentații programate.