Menu
Sidy thal Sidy thal

Sidy thal

Durată: 2h
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Autor: Thomas Perle, Clemens Bechtel

Pentru a putea experimenta întregul act artistic realizat, vă va fi utilă folosirea unei perechi de căști, oferită de către TES. Pentru utilizarea lor va trebui să vă dați acordul de a ne lăsa în custodie actul dumneavoastră de identitate, pe scurta perioadă de utilizare a acestora. Vă rugăm, astfel, să veniti la spectacol cu un act de identitate.

 

Vă rugăam să țineți cont că spectacolul va fi unul itinerant și va începe la Sinagoga Mare (str. Vasile Adamache, nr. 11, la 150 de metri de teatru), și va continua, în partea a doua, la teatru.

Regia: Clemens Bechtel

Decorul și costumele: Șteff Chelaru, Ioana Groza

Muzica: Dan Simion

Documentare: Maria Irimia

Colaborare dramaturgică: Dan Druță

Asistență de regie: Isolde Cobeţ

Înregistrări pentru audio-walk & Video Design: Alex Halka

Pregătire muzicală: Roxana Ardeleanu

Gen: Dramă

Limba: Idiș, germană și română (cu translație în limba română)

Premieră: 4 noiembrie 2023

Sinopsis:

La 26 noiembrie 1938, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său la Teatrul din Timișoara. Un atentat antisemit, comis de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta, în care au murit patru persoane și șaptezeci au fost rănite. Un eveniment, puțin cunoscut în orașul Timișoara/Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023, pe care dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel l-au cercetat cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” din România și au creat o piesă documentară pornind de la el. Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat? Este o încercare de a reconstitui atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din Cadrul Guvernului României.

Distribuție:

Sidy Thal / C. Codreanu: Maia Morgenstern / Viorica Predica / Enikő Blénessy

F. Ghedeon: Katia Pascariu / Silvia Török

O plasatoare / Voce: Daniela Török

Zelma B.: Olga Török

Elisabeth B.: Oana Vidoni

Voce: Radu Brănici

I. Popa: Mircea Dragoman / Rareș Hontzu

P. Fleschin: Mihai Prejban, Richard Hladik

Ansamblul „Motl, fiul Cantorului” de Scholem Alejchem și vocile de pe audio-walk:

Enikő Blénessy, Viorica Predica, Maia Morgenstern, Silvia Török, Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Rareș Hontzu, Mircea Dragoman, Richard Hladik, Mihai Prejban, Isolde Cobeț

Instrumentiști:

Serena Voaideș, Alina Talianu, Mihai Pintenaru

Bilete la Sidy thal

Momentan nu sunt reprezentații programate.