Menu
Sfârșit de partidă Sfârșit de partidă

Sfârșit de partidă

Teatru: Teatrul Metropolis
Durată: 1h 40m
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

SFÂRȘIT DE PARTIDĂ

de Samuel BECKETT

Sfârsit de partida este un spectacol în care limbajul beckettian ordoneaza aceasta lume haotica…

 

Synopsis:
Hamm (un fost actor) locuieste intr-o incapere (atemporala si aspatiala) impreuna cu servitorul sau Clov (posibil fiu) si cu parintii sai (fara picioare,pe care ii tine in pubele, ingropati in nisip). Toate personajele  sunt marcate prin dizabilitati fizice /anatomice – Clov nu poate sta jos (are piciorele intepenite), Hamm nu vede si nu se poate ridica ( este paralizat), Nagg si Nell nu au picioare. Personajele  sunt intr-o permanenta asteptare si invocare a sfarsitului.

Sfarsit de partida este un spectacol in care limbajul beckettian ordoneaza aceasta lume haotica, ii confera forme si proportii, instaureaza profunzime si mai ales,  il defineste pe om, singurul caruia ii permite sa-si gaseasca un loc si un inteles in acest univers a priori ,golit de sens.
Eroii lui Beckett descopera cu stupoare ca in ciuda increderii pe care au avut-o in cuvant, acesta se lasa greu dezbracat, obiectele si fenomenele isi refuza numirea. 

Cele patru personaje ale lui Beckett sufera de pedepse inventate care le subliniaza incapacitatea de a sesiza resorturile intime ale universului in care traiesc: cecitate,  amnezie, amputare  lipsa de forta, paralizie,  abrutizare; iar locurile in care unele personaje sunt obligate sa-si duca existenta,  amintesc de starile de penitenta premergatoare actului de purificare:  ingropati in nisip, intr-un scaun sau chiar in propriile picioare.

Adevarul despre acest sfarsit de partida :
Nimeni nu spune,  dar este o piesa despre moarte sau mai exact o piesa unde moartea vorbeste despre ea insasi prin intermediul personajelor. Cu adevarat este o descompunere lenta a fiintelor pentru ca nimic nu se poate intampla si pentru ca moartea insasi este un eveniment.

Sfarsit de partida , construieste un spatiu in care personajele se regasesc intr-o permanenta stare de neliniste si angoasa si in care trebuie sa-si demonstreze nevinovatia, raportata la faptul ca exista.

Spectacolul s-a jucat in cadrul
FESTIVALULUI NATIONAL DE TEATRU

 

 

Bilete la Sfârșit de partidă

Momentan nu sunt reprezentații programate.