Menu
Salieri Salieri

Salieri

Durată: 1h 15m
Regia: Regia Marcel Țop
Autor: Autor Marcel Țop
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Povestea lui Salieri – un destin frământat de pasiuni și invidii și marcat de rivalitatea cu Amadeus Mozart – este reexaminată și reinterpretată într-un nou tip de discurs artistic, care se desprinde de legenda hollywoodiană, devenind o pledoarie pentru Salieri. Puţine nume în istoria muzicii au fost atât de blamate ca Antonio Salieri, un compozitor influent în vremea sa, care ulterior a fost, pe nedrept, complet uitat.

„În 2011, am montat la Opera Națională din București spectacolul Amadeus, pe textul lui Peter Shaffer. Spectacolul, un melanj de operă și teatru, cu muzică live asigurată de orchestra și soliștii Operei Naționale, s-a jucat timp de patru stagiuni cu imens succes. Ne-am propus să ne imaginăm cândva și un alt discurs spectacular, care să îl apere pe mult-hulitul compozitor Antonio Salieri și să îl prezinte într-o lumină nouă, mai apoape de adevărul istoric. Așa s-a născut acest proiect, o pledoarie pentru Antonio
Salieri, un real talent, al cărui singur mare ghinion a fost să fie contemporan cu genialul Amadeus Mozart. Dincolo de fascinația pe care o avem încă pentru o rivalitate legendară, tema este foarte actuală, în măsura în care salierinismul pare a fi una dintre trăsăturile omului contemporan. Trăim într-o societate competitivă, în care se caută perfecțiunea de fațadă, astfel încât noi cu toții dorim să fim, sau cel puțin să părem, mai mult decât suntem de fapt“, spune regizorul Marcel Țop. Marius Bodochi, unul dintre puținii, rarii actori care au forța să exprime cu atâta eleganță un persona complex ca Antonio Salieri, este un artist, un creator cu o imensă putere de expresie, care explorează un rol din toate unghiurile sale, prin nuanțele subtile, până la identificarea fizică cu personajul.

„În rolul lui Salieri, Marius Bodochi știe să valorizeze interpretarea, să schimbe intensitatea, să transplanteze cu ușurintă atributele teatrului înalt, clasic, într-un nou tip de spectacol. El rămîne amfitrionul absolut al serii. De energia și talentul său depinde ceea ce se transmite spre public”, așa cum
evalua critica, la premiera din 2011. Mozart, interpretat de Răzvan Oprea, este dispus să revoluționeze nărăvaș arta, având la discreție atribute care îi lipsesc rivalului său: forța și încrederea în propriul geniu. Vocea lui Răzvan Oprea aduce în noua producție calitățile care l-au consacrat: „energie neobosită, spumă incandescent și o nonșalanță pe care nimic nu pare să o amenințe vreodată”.
„Când șocant și virulent, ca în „Natural Born Fuckers”, „G.O.D.” sau „Edmond”, când languros, decadent și voluptuos, ca în „Valmont”, când cinic, ironic și baroc, ca în „Deformații”, Marcel Țop – o figură aparte a generației sale – “dispune de o energie uriașă, convinge performeri dintre cei mai diferiți să i se alăture și, mai ales, nu se mulțumește să meargă pe căi bătute.” (Cristina Modreanu, critic de teatru)

Bilete la Salieri

Momentan nu sunt reprezentații programate.