Menu
Repetiție pentru o lume mai bună Repetiție pentru o lume mai bună

Repetiție pentru o lume mai bună

Teatru: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”
Durată: 2h 50m
Regia: Regia Radu Afrim Radu Afrim, Mădălina Ciupitu
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Spectacol nerecomandat minorilor sub 16 ani.

“Viața ca un loc de joacă

Un fiu își aduce acasă de la azil tatăl aflat pe moarte. Fosta soție îl roagă să-i recupereze cățelul luat ostatic de actualul ei iubit, iar peste toate acestea umbra unui secret din urmă cu mulți ani.

Cred că e un spectacol despre multe despărțiri: despărțirea dintre soți și iubiți, dintre părinți și copii, dintre o generație și alta, despărțirea de trecut, de speranțe, și, de ce nu, despărțirea chiar de viitor. Toate acestea cu o supradoză de umor.

Stând la masă cu Radu Afrim și cu actorii, fiecare apucând dialoguri, descrieri, monologuri din roman… probându-le parcă, așa cum ai proba haine într-un butic, am trăit pe viu această fantastică experiență: să vezi cum se transformă cuvintele tale în gesturi, priviri, râsete, lacrimi. Te simți cumva dumnezeu, dar un dumnezeu care face pe el de frică: „Fuck, dacă nu iese lumea așa cum vreau?”

Ne-am putea imagina experiența acestui spectacol ca un loc de joacă unde sunt moartea, sexualitatea, nostalgiile adolescenței și ale tinereții, speranțele… un joc când candid și naiv, când crud, înspăimântător.” Mihai Radu

 

Cunoscut jurnalist de satiră (sunt de notorietate colaborările sale cu săptămânalul „Cațavencii” și cu emisiunea „Starea nației”), în romanele sale, Mihai Radu rămâne același profesionist al sarcasmului și lucidității pe care îl întâlnim în articolele sale de presă.

Ultimul său roman, „Repetiție pentru o lume mai bună”, apărut la Editura Polirom în 2022, este romanul unei crize. O criză generalizată, o Matrioșka de crize, cum declara autorul într-un interviu, care se resimt la nivel moral, politic, ecologic, civilizațional. O istorie despre o familie românească obișnuită, plasată în Bucureștiul de azi, dar atât de definitorie pentru întreaga civilizație occidentală a momentului. În centrul acestei istorii, Paul, protagonistul, este un bărbat de vârstă mijlocie, cinic, dezabuzat, fără relații sociale semnificative, căruia sfârșitul iminent al tatălui nu pare să-i provoace multă tristețe.

Atracția pe care „Repetiție pentru o lume mai bună” o exercită asupra cititorilor este portretul radical minimalist, dezgolit și incomod, pe care Mihai Radu îl face societății actuale, este reflecția critică pe care o oferă asupra destinului umanității, reprezentată de sentimentul de solitudine și derută al omului contemporan. O satiră care abundă în umor negru și sarcasm, o poveste despre fiecare dintre noi.

 

Foto Florin Ghioca

Bilete la Repetiție pentru o lume mai bună

Momentan nu sunt reprezentații programate.