Menu
Platonov Platonov

Platonov

Teatru: Teatrul Bulandra
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Platonov, cunoscut și ca “Piesa fără titlu”, este unul dintre cele mai controversate și mai fascinante texte dramatice ale lui Cehov, atât datorită temelor pe care le explorează, cât și a straniului parcurs pe care l-a avut. Se pare că este prima piesă scrisă de dramaturgul rus, în perioada 1880–1881, însă a fost descoperită la 20 de ani după moartea sa, într-un seif din Moscova, fără pagina de titlu, cu o mulțime de rescrieri și corecturi. A fost supusă, de-a lungul timpului, mai multor adaptări și interpretări, cea mai cunoscută fiind poate versiunea cinematografică a lui Nikita Mihalkov: “Piesă neterminată pentru pianina mecanică”.

 

Adaptarea lui David Hare după piesa cehoviană este prezentată acum în premieră națională la Teatrul Bulandra, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, într-o propunere scenică ce explorează cu umor, cinism și sensibilitate relațiile complicate dintre oameni, neputința de a comunica unii cu alții, zborurile frânte, destinele ratate, realitățile trăite mocnit la suprafață și nimicitoarele explozii interioare. Spectacolul ne pune, așadar, față în față cu o frântură de umanitate: anti-eroi, locuind pe un tărâm al nostalgiei, al improbabilului și al zadarnicului, care-și trec vremea între ce-a fost și ce-ar putea să fie. 

 

În spectacolul de la Bulandra, împletind comedia, drama și atitudinea socială, Platonov devine o experiență aproape senzorială a “sălbaticei dureri de a fi om”, despre care vorbea Pasolini, dar și a “plictisiților și plictisitorilor” lui Cehov, adică noi, cei de fiecare zi.

Bilete la Platonov

Momentan nu sunt reprezentații programate.