Menu
Piatra din casă Piatra din casă

Piatra din casă

Teatru: Teatrul de Stat Constanța
Durată: 1h 30m
Regia: Regia Alexandru Dabija Alexandru Dabija
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Comedia Piatra din casă satirizează obiceiul micii boierimi din Moldova mijlocului de secol XIX de a transforma căsătoria într-un schimb, o înțelegere între părinți cu privire la împărțirea zestrei, fără a ține cont de părerea copiilor. 

În jurul subiectului se conturează momente în care, prin umor de situație, de limbaj și de caracter, se dezvăluie personalitatea protagoniștilor si mentalitățile acelei perioade.

„Personajele sunt pline de culoare: cucoana Zamfira, văduvă, alături de fiica ei, Marghiolița, care trebuie musai măritată. Apoi doctorul Franț, care îi face curte văduvei și încearcă să o ajute să îi găsească un mușteriu fetei. În scenă apare și potențialul ginere, Nicu, cu autoritarul său tată, Grigori Pâlciu. Mai sunt și două personaje joviale care au rolul de a anima atmosfera: vărul Marghioliței, Leonil, și țiganca Ioana (care o ajută pe cucoană la treburile casei). (…)

Textul pe care se construiește piesa ironizează obiceiurile de a trata căsătoria drept un schimb de mărfuri (în familiile vremii), fiind de fapt o târguială între părinți, în care copiii nu aveau niciun cuvânt de zis, chiar dacă era vorba despre viața lor, părerea acestora nefiind luată în seamă. În plus, textul atinge și subiectul discriminării, prin cauza dezrobirii țiganilor.

Regizorul Alexandru Dabija construiește un spectacol viu, extrem de dinamic, cu scene tumultoase hazlii dar și cuplete satirice sau ridicole, un vodevil cu intrigi facile și umor ușor, în care râzi cu poftă, din toată inima.” (Corina Dima, Ziarul Metropolis)

Autor: Vasile Alecsandri

Asistent regie: Karl Baker

Scenografia: Mihai Androne

Producător: Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești

Bilete la Piatra din casă

Momentan nu sunt reprezentații programate.