Menu
Opera de trei parale Opera de trei parale

Opera de trei parale

Teatru: Teatrul Regina Maria Oradea
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

OPERA DE TREI PARALE, Bertolt Brecht și Kurt Weill

Sala Mare (+16 ani)

Ironică, critică și picarescă, „Opera de trei parale” este una dintre piesele de teatru care au devenit un fenomen în spațiul cultural european. Scrisă de Bertolt Brecht, reformator multilateral și influent al teatrului secolului XX, după melodrama satirică „Opera cerșetorului/The Beggar’s Opera” (1728) a lui John Gay, piesa surprinde, asemeni hipotextului, lumea marginalilor: hoți, cerșetori, prostituate și păstrează intriga originală, dar într-un context diferit și explorând noi semnificații.

Muzica, compusă de Kurt Weill, cu versuri scrise de Brecht, are un rol important în economia piesei. Revoluționară pentru vremea sa, îmbinând influențe de jazz și muzică de dans germană, conferă o notă distinctivă și o savoare aparte, având atât un rol recreativ, cât și unul critic. Cert este că song-urile/cântecele „Operei de trei parale” s-au bucurat de mare popularitate.

Textul este pentru prima dată montat la Teatrul Regina Maria în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, un creator cu un program estetic puternic. Conceptul scenografic îi aparține artistei Adriana Grand, ce surpinde mereu prin complexitatea vizuală și referențială pe care o aduce pe scenă.

De asemenea, implicând aproape toți actorii Teatrului Regina Maria, dar și muzicieni orădeni – sub direcția muzicală a lui Ovidiu Iloc, spectacolul „Opera de trei parale” se înscrie în registrul macrostructurilor, care captivează nu doar prin complexitatea lumii și a temelor pe care le dezvoltă, ci și prin viziunea artistică complexă, desfășurarea de forțe, ingeniozitate și matematică scenică.

În distribuție:

Traducerea versurilor: Nina Cassian

DISTRIBUŢIA:

Macheath: RICHARD BALINT

Jonathan Jeremiah Peachum: DANIEL VULCU

Celia Peachum: IOANA DRAGOȘ GAJDÓ

Polly Peachum: ADELA LAZĂR

Brown: RĂZVAN VICOVEANU

Lucy: ALINA LEONTE

Jenny: ANDA TĂMĂȘANU

Smith: PETRE GHIMBĂȘAN

Filch: PAVEL SÎRGHI

Pastorul Kimball: EMIL SAUCIUC

Matthias: EUGEN NEAG

Jakob: GEORGE DOMETI

Walter: PAVEL SÎRGHI

Ede: ALEXANDRU RUSU

Jimmy: ALIN STANCIU

Robert: DAVID CONSTANTINESCU

Wixen: CARINA BUNEA

Dolly: GIORGIANA COMAN

Betty: ANCA SIGMIREAN

O veterană: CORINA CERNEA

Poliţişti: SORIN IONESCU, PETRE GHIMBĂȘAN, ALIN STANCIU, ANDRIAN LOCOVEI

Cerşetori: PAVEL SÎRGHI, GIORGIANA COMAN, DAVID CONSTANTINESCU, CARINA BUNEA, CIPRIAN CIUCIU, DENISA IRINA VLAD, GABRIELA CODREA, LUCIA ROGOZ, MIHAELA GHERDAN, ZENTANIA LUPȘE, ARMANCA SERAC, CONSUELA EGYED, IGOR LUNGU, FLORIAN SILAGHI, ALEXANDRU POP, ANDREI FAZECAȘ

Copii: RAREȘ ROȘU, ANASTASIA FEHER

Regina Angliei: ANGELA TANKO

Orchestra: OVIDIU ILOC (Dirijor), CĂTĂLIN CHIRILĂ (Clarinet, Saxofon Alto), SZÉKELY ISTVÁN (Clarinet, Saxofon Tenor), GYÖRGY MARTYIN (Trompetă), GERHARDT BEKES (Trombon), SZÉKELY CRISTIAN-ROBERT (Percuție), KÁSA TAMÁS (Banjo, Chitară), VARADY HENRIETTA (Pian, Armoniu)

Direcţia muzicală: OVIDIU ILOC

Coregrafia: VICTORIA BUCUN

Decorul, costumele şi recuzita: ADRIANA GRAND

Direcţia de scenă: VICTOR IOAN FRUNZĂ

Durata spectacolului: 3h cu o pauză de 10 minute

Data premierei: 16 ianuarie 2022, Sala Mare a TRM

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani!

Bilete la Opera de trei parale

Momentan nu sunt reprezentații programate.