Menu
O scrisoare pierdută O scrisoare pierdută

O scrisoare pierdută

Teatru: Teatrul de Stat Constanța
Regie: Alexandru Mâzgăreanu
Durată: 2h 40m
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea piesei

Să avem curajul să vedem și să auzim ce a spus Caragiale“, căci „e grav să fii caragialesc fără să știi“. (Alexandru Dragomir)

Luciditatea satirizantă cu care a știut să pună sub lupă disfuncționalitățile mecanismului social, în formula umorului inteligent, îl recomandă pe Caragiale drept un autor dramatic ce merită revizitat, ca un exercițiu de căutare a echilibrului într-o lume aflată în criză. Mentalitatea-kitsch, adică mediocritatea care proliferează în special în societățile instabile, obsesia conspiraționismului, excesele identitare care acoperă vidul valoric, comportamentul social subordonat interesului personal și de grup, nu interesului comunitar, sunt tare ale societății românești, și nu numai, care s-au perpetuat din secolul lui Caragiale până azi. (Raluca Naclad, consultant artistic)

„E realitatea imediată, înmuiată puțin în borcanul cu cerneală al istoriei noastre recente, e lumea de lângă noi, dar păstrând patina aceea fină a ficțiunii frumos condusă, în așa fel încât ai sentimentul că spectacolul lui Alexandru Mâzgăreanu e ultimul strat al unui palimpsest. Și parcă întrezărești printre imaginile și scenele lui straturi peste straturi de poveste, de realități care s-au succedat, de la momentul când Caragiale își scria textul, straturi peste straturi de istorii, iar personajele lui sunt doar cele mai recente dintr-o serie ce va continua… Tocmai acesta este motivul pentru care faptul că pe alocuri amestecă obiecte din perioade diferite – precum drujba cu care Tipătescu îl aleargă pe Cațavencu, rătăcită în lumea telegrafului – este perfect justificat, pentru că-n spectacolul de la Piatra Neamț senzația este că timpul se comprimă și se dilată, lăsând la vedere felul cum spiritul unui loc supraviețuiește oricărei perioade și oricărui context istoric, perpetuându-se în oameni. (Monica Andronescu, „Caragiale, politica din AER și tricolorul“)

Autor: de Ion Luca Caragiale

Scenografia: Andreea Săndulescu

Lighting design: lighting designer: Daniel Klinger

Recomandări de vârstă public: +14

Producător: Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Spectacolul conține efecte stroboscopice. Nu este recomandat persoanelor cu fotosensibilitate și celor care suferă de epilepsie.

Reprezentații

Momentan nu sunt reprezentații programate.

Spectacole similare

Vezi piesa
Yiddish trotter
Yiddish trotter
Joi, 25 aug. ora 19:00 Durată: 1h 40m Bucuresti, Teatrul Evreiesc de Stat
Vezi piesa
Sărută-mă
Sărută-mă
Vineri, 9 sept. ora 19:00 Durată: 1h 10m Cluj, Teatrul National -Napoca
Vezi piesa
Jocheul Păsărilor
Jocheul Păsărilor
Duminică, 21 aug. ora 19:30 Regie: Attila Keresztes Durată: 1h Târgu Mureș, Teatrul Național
Vezi piesa
Unrecital aniversar: Maxim Belciug și chitara
Unrecital aniversar: Maxim Belciug și chitara
Joi, 25 aug. ora 19:00 Bucuresti, Unteatru
Vezi piesa
Mașinăria. Musicalul
Mașinăria. Musicalul
Sâmbătă, 10 sept. ora 19:30 Regie: Alexander Hausvater, Alex Burcă, Patricia Katona Scenografie: Adina Mastalier Bucuresti, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”
Vezi piesa
Toxic
Toxic
Vineri, 2 sept. ora 20:30 Regie: Florin Piersic Jr, Mihai Androne Scenografie: Mihai Androne Durată: 1h 15m Bucuresti, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”