Menu
O scrisoare pierdută O scrisoare pierdută

O scrisoare pierdută

Teatru: Teatrul de Stat Constanța
Durată: 2h 40m
Regia: Regia Alexandru Mâzgăreanu Alexandru Mâzgăreanu
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Să avem curajul să vedem și să auzim ce a spus Caragiale“, căci „e grav să fii caragialesc fără să știi“. (Alexandru Dragomir)

Luciditatea satirizantă cu care a știut să pună sub lupă disfuncționalitățile mecanismului social, în formula umorului inteligent, îl recomandă pe Caragiale drept un autor dramatic ce merită revizitat, ca un exercițiu de căutare a echilibrului într-o lume aflată în criză. Mentalitatea-kitsch, adică mediocritatea care proliferează în special în societățile instabile, obsesia conspiraționismului, excesele identitare care acoperă vidul valoric, comportamentul social subordonat interesului personal și de grup, nu interesului comunitar, sunt tare ale societății românești, și nu numai, care s-au perpetuat din secolul lui Caragiale până azi. (Raluca Naclad, consultant artistic)

„E realitatea imediată, înmuiată puțin în borcanul cu cerneală al istoriei noastre recente, e lumea de lângă noi, dar păstrând patina aceea fină a ficțiunii frumos condusă, în așa fel încât ai sentimentul că spectacolul lui Alexandru Mâzgăreanu e ultimul strat al unui palimpsest. Și parcă întrezărești printre imaginile și scenele lui straturi peste straturi de poveste, de realități care s-au succedat, de la momentul când Caragiale își scria textul, straturi peste straturi de istorii, iar personajele lui sunt doar cele mai recente dintr-o serie ce va continua… Tocmai acesta este motivul pentru care faptul că pe alocuri amestecă obiecte din perioade diferite – precum drujba cu care Tipătescu îl aleargă pe Cațavencu, rătăcită în lumea telegrafului – este perfect justificat, pentru că-n spectacolul de la Piatra Neamț senzația este că timpul se comprimă și se dilată, lăsând la vedere felul cum spiritul unui loc supraviețuiește oricărei perioade și oricărui context istoric, perpetuându-se în oameni. (Monica Andronescu, „Caragiale, politica din AER și tricolorul“)

Autor: de Ion Luca Caragiale

Scenografia: Andreea Săndulescu

Lighting design: lighting designer: Daniel Klinger

Recomandări de vârstă public: +14

Producător: Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Spectacolul conține efecte stroboscopice. Nu este recomandat persoanelor cu fotosensibilitate și celor care suferă de epilepsie.

Bilete la O scrisoare pierdută

Momentan nu sunt reprezentații programate.