Menu
O repetiție moldovenească O repetiție moldovenească

O repetiție moldovenească

Teatru: Teatrul de Stat Constanța
Durată: 1h 50m
Regia: Regia Cristian Ban, Lavinia Eiler Lavinia Eiler
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

O REPETIȚIE MOLDOVENEASCĂ spune povestea plină de umor și candoare a uneia dintre primele trupe de teatru în limba română din Moldova secolului al XIX-lea, îmbinând elemente de teatru popular și teatru documentar.

„În spectacolul gălățean, oamenii teatrului mai știu să se ia și la mișto. Să-și mai taxeze și propriile ipocrizii, în timp ce, just, semnalează nedreptățile cu care se confruntă (în Iașiul de atunci, cei de limbă română față de cei de limbă franceză sau germană. (…) În O repetiție moldovenească, teatrul ia la mișto teatrul, actorii iau la mișto actorii, moldovenii iau la mișto moldovenii. Și asta creează o stare de bine teribil de mișto.” (Mihai Brezeanu – Agenda LiterNet)

„Pe acordurile melodiei Tinei Turner se încheie spectacolul-repetiție la O repetiție moldovenească; un spectacol deloc ratat, deși spectacolul nu s-a jucat atunci, la 1844. Nu se știu motivele pentru care nu s-a jucat, cum nu se știe nici ce i-a făcut pe toți acei oameni să-și dorească să fie actori și, mai mult, să joace în limba română. Ar fi putut juca în franceză sau în germană, ar fi câștigat mai mult și poate că și arta lor ar fi fost mai bine pusă în valoare. Ce știm sigur este că lor le datorăm începuturile! Teatrul românesc contemporan există pentru că atunci și acolo o mână de oameni au avut un dram de nebunie și o dorință de neînțeles: să joace în limba română! Meritoriu efortul lui Cristian Ban de a face inteligibil textul original, de a-l traduce pe înțelesul spectatorului contemporan; meritorie și intenția lui de a pune degetul de o rană deschisă: prea puțini dintre spectatori înțeleg cât efort și câtă muncă se ascunde în spatele unui succes de moment.” (Nina Rapotan – BOOKHUB)

 

Autor: Costache Caragiali

Asistent regie: Lavinia Eiler

Scenografia: Andreea Săndulescu

Producător: Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați

Bilete la O repetiție moldovenească

Momentan nu sunt reprezentații programate.