Menu
Micul infern Micul infern

Micul infern

Durată: 2h 30m
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

DE CE SĂ VĂD ACEST SPECTACOL?

Dacă vă este dor de teatrul clasic, de un spectacol „ca pe vremuri”, de o comedie bună, cu personaje tipologice, memorabile, cu replici tăioase fără a fi vulgare, o piesă inteligentă și savuroasă la orice vârstă, atunci „Micul infern” este un must see.

Acest spectacol trebuie văzut, măcar o dată, la o ieșire cu toată familia la teatru – cu soție, cu soacră, cu prietenul familiei (posibilul amant al soției), cu menajera, cu doica, cu cățel și purcel. Este o piesă pentru toți – de la copii la bătrâni. Este un spectacol exact așa cum te aștepți de la teatrul clasic, despre care ne povesteau bunicii, despre care am învățat în școli, despre care am tot auzit și vrem să îl vedem.

 

CARE E POVESTEA? 

Cea mai cunoscută piesă a lui Mircea Ștefănescu ne prezintă universul mic-burghez al unei familii tipice din capitală, dintre anii 1908-1948. Sunt surprinse trei perioade distincte și evoluția acestei mici lumi familiale pe parcursul unei vieți.

Bineînțeles că micul univers conjugal (cuplul Vernescu și frumoasa sa soție) are nelipsitele sale personaje tangențiale, care dau savoare, sare și piper vieții de familie, care nasc intrigi și situații comice sau melancolice: mereu-prezenta soacră; doctorul, veșnic auto-invitat în casa celor doi – aspirantul la inima soției încă de pe când erau copii: majordomul-fată în casă; tânărul locotenent de cavalerie – curtenitorul galant și secretara de doar 20 de ani și în căutare de stabilitate materială.

Primul act surprinde aniversarea a 5 ani de căsnicie a proaspătului cuplu, într-un moment de criză familială, în prag de divorț – datorat demisiei Căpitanului Vernescu din cadrul armatei. În actul al 2-lea, după 25 de ani, familia trece printr-o altă criză, de data aceasta generată de amenințarea pe care o reprezintă secretara actualului avocat Vernescu. În actul 3, după o viață petrecută împreună, după 45 de ani de căsnicie, după copii și nepoți, după griji și bucurii, toate personajele „micului infern” privesc înapoi cu nostalgie și cu bucuria că încă sunt împreună.

 

REGIZORUL, ACTORII, PIESA

Cunoscutul regizor Mircea Cornișteanu ne propune o montare clasică, „curată” a acestui text, în care spectatorul se bucură de nuanțele personajelor și ale dialogului, savurând parfumul unor vremuri dispărute dar nu uitate, de pe când Bucureștiul era Micul Paris până la venirea comunismului. Punerea în scenă a acestui text împacă nevoia spectatorilor de a vedea un spectacol de bună calitate, pentru întreaga familie, clasic, așa cum era teatrul de altă dată.

Distribuția „Micului infern” este una de mare clasă.

În rolul soacrei alternează marile actrițe de comedie Ileana Stana Ionescu și Rodica Popescu-Bitănescu, fiecare aducând propriile nuanțe personajului celebru al piesei. Aceste două mari doamne ale teatrului românesc crează  partituri subtile și pline de umor, cu energie și bucuria de a fi pe scenă.

Cuplul din micul infern conjugal, interpretat de către Ilinca Goia și Liviu Lucaci, sunt perfecți unul pentru celălalt, la toate vârstele personajelor, ca un adevărat nucleu în jurul căruia se învârte povestea piesei. Prietenul familiei-doctorul, în interpretarea lui Marius Rizea, este un personaj savuros, plin de umor și înduioșător de naiv și melancolic. Familia piesei „Micul infern” este compusă din personaje ce vă vor încânta și care contribuie la o seară de teatru clasic.

Pentru o seară plăcută în oraș – la teatru, pentru o piesă bulevardieră clasică, pentru niște actori fermecători, pentru bună dispoziție, pentru râs și puțină melancolie, pentru un alt București din alte vremuri, pentru toate acestea și nu numai, „Micul infern” vă așteaptă la TNB, să îl descoperiți, să îl aplaudați, să vă rămână ca o frumoasă amintire.

Bilete la Micul infern

Momentan nu sunt reprezentații programate.