Menu
Metamorfoze Metamorfoze

Metamorfoze

Teatru: Teatrul de Stat Constanța
Durată: 1h 35m
Regia: Regia Fără Zahăr
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Ideea spectacolului METAMORFOZE are la bază transformarea lui Gregor Samsa în gândac. Decât să mă târăsc ca om / Mai bine-aşa, gândac de pom / De bălegar sau de pământ / Da’ chiar aşa, de care sunt?

Ce faci atunci când te simţi captiv, vulnerabil, neînţeles sau chiar exclus de către furnicarul social în care de multe secole nimeni nu mai poartă armuri? Îţi creşti cruste interioare care să te fortifice pe sub pielea pe care în continuare vrei să o expui lumii. 

Cruste care te mişcă şi pe care le mişti într-o dualitate fluidă şi care îţi apără eul lăuntric de tiparele sociale mutilante. Sunt structuri cheratinoase care există prin simplul fapt că te-ai gândit să existe. Privit în secţiune, omul actual este eu social, gândac şi eu lăuntric. Uneori, individul îşi lasă gândacul să adulmece lumea şi să îşi caute semenii. Când se întâlnesc, cântă pe limba lor, o limbă în care fiecare cuvânt are şase picioare.

Căutându-și noua identitate, și o explicație pentru transformarea sa, Gregor nimerește într-un grup al metamorfozaţilor, unii deveniţi gândaci de mai de mult, alţii aflaţi încă într-o fază tranzitorie în ce priveşte acceptarea noii condiţii. Dar pentru asta există grupurile de suport. Mereu cu frica unei dezinsecţii inopinate, dar cu mare nevoie de socializare, gângăniile îşi prezintă, pe rând, povestea de viaţă.

În final, Gregor nu reuşeşte să se identifice cu o specie de gândac anume, dar se identifică cu ceva mult mai important, cu un grup care îl acceptă şi în cadrul căruia îşi găseşte noua familie.

«Am mai văzut spectacole făcute de Bobo și Bobi, așa că nu pot decât să remarc excelenta pedagogie a primului, care și-a adaptat perfect partitura muzicală pe capacitatea trupei. Ce m-a frapat însă, și vreau să menționez în mod aparte, este rafinamentul, profunzimea, inter-textualitatea, trimiterile culturale, umorul, finisajul versurilor lui Bobi Dumitraș. Un scenariu impecabil, pentru un spectacol nu numai agreabil, ci și „deștept”» – Claudiu Groza, Revista Tribuna

spectacol concert pus la cale de Fără Zahăr

Regia muzicală: Bobo Burlăcianu

Versuri: Bobi Dumitraș 

Scenografia: Cristian Gătina

Mișcare scenică: Roxana Fânață

Recomandări de vârstă public: 10+

Producător: Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa Mihai Raicu

Bilete la Metamorfoze

Momentan nu sunt reprezentații programate.