Menu
Mercedes máis eu (SP) Mercedes máis eu (SP)

Mercedes máis eu (SP)

Teatru: Teatrul Odeon
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Dance & Performance
70 min.

Regie, creație și interpretare: Mercedes Peón și Janet Novás
Acompaniament artistic: Ricardo Santana și Pablo Esbert
Compoziție muzicală, concept și versuri: Mercedes Peón
Coregrafie: Janet Novás și Victoria P. Miranda
21.11.2023 Teatrul Odeon (Sala Majestic), 19:00

Lumini: Cristina Bolívar
Sunet: Ezequiel Orol
Garderobă: Uxía Vaello
Producție: Adriana Reyes
Recunoștințe: Jorge Rúa, Virginia Rota, Eduardo Bonito, Celso Giménez, Beatriz Calatrava, Lipi Herández și Laura Kumin

Eveniment prezentat în cadrul Iridescent – Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului (1.11-1.12.2023), organizat de Centrul Național al Dansului București, în parteneriat cu Institutul Cervantes din București și Teatrul Odeon.
Descoperă programul complet al festivalului: https://cndb.ro/pro…/festivalul-cndb/festivalul-cndb-2023/

 “Mercedes máis eu” este rezultatul colaborării dintre artista Janet Novás și compozitoarea Mercedes Peón. După mai multe întâlniri de improvizație în contexte și spații foarte eterogene, în care cele două artiste au explorat relațiile particulare care există și se stabilesc între “dansul și muzica lor”, apare nevoia și dorința de a aprofunda, înțelege, organiza sau scrie și de a dedica un timp de “studiu” acestei relații. În acest fel, între instrumente, amintiri, cântece și dansuri, concepte încep să iasă la iveală din bagajul celor doi și în diferite stări de latență. Unele dintre ele sunt de mare conținut socio-politic: identitate, apartenență, sonoritate, creație colectivă, gen… și stau la baza majorității materialelor, de la “obiecte” muzicale la cele de dans sau biografice. Altele, concepte somatice sau experiențe cuantice: transă, energie, vibrație… și ele apar în pulsații, ritmuri și tonuri, în voci și dinamici, în tăceri, în forme. Lucrarea este, de asemenea, o propunere subtilă asupra sensibilului comun și un angajament de realizare/cunoaștere artistică.

MAI PUȚINE FAPTE

Deși această a doua etapă a procesului a fost determinată de întunericul sălii și al spațiului scenic, “Mercedes y yo” ne cheamă să ne întoarcem și la origini, la acele întâlniri de diferite durate în care nu a existat o distanță cu spectatorul. Această plasticitate pe care vrem să ne-o permitem, această ușurință pe care credem că o are, de a dobândi forme diferite sau de a locui în arhitecturi diferite, este o libertate care ne ajută să continuăm să ne gândim la ea și să continuăm să ne modelăm.

Biografie

 

Janet Novas s-a născut în Galicia. A studiat dans contemporan între Madrid, Bruxelles și Berlin. A primit mai multe premii de-a lungul carierei sale: Premiul al 2-lea, XXI Certamen Coreográfico de Madrid, B-Motion (B-Motion Bassano, Italia), DanceWEBeurope 2008 (Viena), Premio InJuve 2011 cu creația sa “Cara pintada” 2011. În 2011, face parte din programul ChoreoRoam Europe, un proiect internațional de cercetare organizat de The Place (Londra), Festival Opera Estate (Bassano del Grappa), Dansateliers (Rotterdam), Danceweek Festival (Zagreb) și Certamen Coreográfico de Madrid. Creațiile sale au fost prezentate în cadrul diferitelor festivaluri naționale și internaționale, cum ar fi Rencontres Chorégraphiques (Franța), Marseille Festival (Franța), Nouvelles-Pole Sud Festival (Franța), Cement Festival (Olanda), Dança en Transito (Brazilia), Festival Jóvenes Coreógrafos (Venezuela), MOV_S, TNT Dansa, Mes de Danza Sevilla și XXV Festival de Madrid en Danza, printre altele. Ultima sa lucrare a fost coprodusă de Festival de Otoño a Primavera (Madrid), Escenas do Cambio (Galicia) și Bad Festival (Bilbao) și cu sprijinul Granner Centro de Creació (Barcelona), Centro Cultural Conde Duque (Madrid) și Paso a 2 (Madrid).

Coproducția
Comunidad de Madrid

Cu sprijinul
Centro Danza Canal și Sede Losdedae, compania rezidentă din Alcalá de Henares

Spectacolul “Mercedes máis eu”, cu Janet Novas și Mercedes Peon face parte din programul Baila España (editia a XII, program-marcă a Instituto Cervantes (coorganizat de Instituto Cervantes și Institutul Național pentru Arte Scenice și Muzica din Spania (INAEM), Ministerul Culturii și Sportului din Spania, în cadrul Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență finanțat de Uniunea Europeana prin proiectul Next Generation.

 

doimih

Bilete la Mercedes máis eu (SP)

Momentan nu sunt reprezentații programate.