

Martiri
Teatru: | Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați |
Durată: | 2h 20m |
Regia: | Regia Adi Iclenzan |
Descrierea spectacolului
Oana Preda ( WILLA BATZLER – directoare ), Ana Ciucanu ( ERIKA ROTH – Biologie, Chimie ), Florin Toma ( MARKUS DÖRFLINGER – Istorie, Sport ), Aureliu Bâtcă ( Părintele DIETER MENRATH – Religie ), Mihai Păun ( BENJAMIM SÜDEL – elev ), Carmen Albu ( INGE SÜDEL – mama lui BENJAMIM SÜDEL ), Nică Bargan ( GEORG HANSEN – elev ), Mihaela Grosu ( LYDIA WEBER – elevă )
Tragicomedie | 2 h 20 min | Sala Mare | public pe gradene
*Spectacol nerecomandat persoanelor sub 18 ani.
Adi Iclenzan, regizorul spectacolului MARTIRI: „Mă întreb ce se întâmplă atunci când nu reușim să le oferim tinerilor repere, direcții și modele…”
„Mă preocupă tot mai mult universul adolescenței, atât ca o revizitare dintr-o perspectivă matură a propriei experiențe, dar și ca o chestionare a tipului de responsabilitate pe care adulții o au față de noile generații. Dincolo de responsabilitatea directă și evidentă a unui părinte, cred că există și o responsabilitate colectivă. A tuturor adulților față de toți adolescenții. Mă întreb ce se întâmplă atunci când nu reușim să le oferim tinerilor repere, direcții și modele care să îi ajute să gestioneze fragilitatea și confuzia inerente unei perioade de transformare. Rămân singuri. Ce se întâmplă când rămân singuri și cum va arăta lumea?” – Adi Iclenzan, regizorul spectacolului
„Martiri”, scrisă în 2012 de dramaturgul german contemporan Marius von Mayenburg, a fost regizată în același an chiar de către autor, pe scena teatrului Schaubühne din Berlin. Este unul dintre cei mai cunoscuți dramaturgi contemporani pentru că abordează deseori teme care inflamează, iar stilul său tăios de a aborda subiecte precum ipocrizia umană, superficialitatea, ignoranța sau impostura, bigotismul, lipsa profunzimii și a emoțiilor, i-au creat faima, i-au adus aprecierile, dar și criticile cronicarilor din lumea întreagă.
Textul lui Marius von Mayenburg pune lumina pe adevăratele primejdii din instituțiile de învățământ, ne pune față-n față cu cele mai sfâșietoare drame ale tinerilor de astăzi și ne arată cât de fragil este viitorul lor în lipsa unor minți luminate care să le fie REPERE.
„Martiri” a câștigat atenția publicului și a fost interpretat pe scene cunoscute în teatre din Europa și din țara noastră, a fost chiar o modă prin anii 20216-2018 când se punea în scenă în multe teatre mari din România, tocmai datorită luptei interioare născute din dinamica uneori dusă până la extreme a lumii de astăzi, dar și a fanatismului de orice fel.