Menu
Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire

Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire

Teatru: Teatrul German de Stat
Durată: 2h 15m
Regia: Regia Eugen Jebeleanu
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Katzelmacher spune povestea unui muncitor, Jorgos, un imigrant grec care tulbură liniștea unei suburbii bavareze. Acesta reprezintă mână de lucru ieftină, iar prezența lui stârnește imaginația localnicilor, care se revoltă plini de invidie. Jorgos e suspectat că ar fi gigolo, comunist, bine dotat, mai viril decât orice alt bărbat din zonă. Venirea străinului trezește sălbăticia, temerile primitive și dorințele neîmplinite ale localnicilor, care sunt devorați de teamă și de furie. Pentru a rămâne uniți, membri comunității îl atacă pe Jorgos. Izbucnirea menține unitatea și stabilitatea grupului. Ordinea este restabilită, dar pe fundația fricii de tot ce e străin, a neîncrederii și a vinovăției.

Bruno lucrează pentru Elisabeth în compania acesteia, care produce pungi miraculoase, pungi cu dulciuri sau jucării, precum cele care se vindeau în Germania la zeci de ani după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Bruno visează, de fapt, la o viață diferită, dar rămâne alături de Elisabeth. Ingrid vrea să devină cântăreață pop, Marie este cu Erich, iar Helga e cu Paul. Frustrarea și plictiseala domnesc în suburbia germană în care locuiesc tinerii. Dar când apare grecul Jorgos, micuța lume se întoarce cu susul în jos, izbucnind xenofobia, invidia și ura.

,,Katzelmacher” este termenul depreciativ folosit pentru a descrie muncitorii străini pe care Germania i-a recrutat în Europa în anii 1960. La origine, cuvântul provine probabil din „Kesselmacher”, de la meșteșugarii ambulanți din sudul Europei. În piesa scrisă în 1968, autorul și regizorul Rainer Werner Fassbinder prezintă, în mod sobru și radical, imaginea unei societăți care se folosește de muncitorii străini dar, în același timp, îi exclude din societate. Katzelmacher este considerată prima sa piesă independentă. Filmul cu același titlu a însemnat descoperirea lui Fassbinder, care avea doar 24 de ani la acea vreme.

Bilete la Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire

Momentan nu sunt reprezentații programate.