INCENDIAR. Un dușman al poporului
Teatru: | Teatrul Masca |
Locuri: | 24 locuri disponibile |
Data și ora: | încă o dată/oră |
Regia: | Regia colectivă |
Descrierea spectacolului
Șoc înainte de alegeri! O tragedie cu victime zguduie campania electorală și întreaga țară. Cu doar câteva zile înainte de alegerile locale, un accident teribil se abate asupra localității noastre, lăsând în urmă distrugeri masive și victime nevinovate. Primarul, favoritul clar al sondajelor și convins că realegerea sa este doar o formalitate, se trezește în mijlocul unui scandal de proporții.
Presa explodează, iar echipa sa de consilieri este în derivă, în plină dezbatere morală: cine va plăti pentru neglijență? Cineva trebuie să își asume responsabilitatea, dar primarul pare ezitant. Într-un iureș de perspective, supraviețuitorii dezastrului, contracandidata primarului, jurnaliștii și un consilier bine-intenționat încearcă să facă dreptate, dar ce înseamnă această dreptate? Fiecare își susține punctul de vedere cu ferocitate. Și fiecare are dreptatea lui – a cui atârnă, însă, cel mai greu?
„INCENDIAR. Un dușman al poporului” este un spectacol care ne dă șansa să întrebăm ce înseamnă de fapt binele public: pe cine vizează de fapt și cine e responsabil de el? Ce consecințe ar trebui să existe când acest bine este încălcat – și de ce nu se văd ele niciodată?
„Am plecat de la piesa lui Ibsen și-am ajuns mai aproape de noi, unde ne doare mai tare. La Ibsen, niște oameni care se vor morali sunt confruntați cu o situație imposibilă și forțați să facă o alegere imorală. La noi e puțin altfel.
Trăim într-o țară în care nu există consecințe. Așa se simte. Nimeni nu se simte niciodată responsabil. Nimeni nu iese niciodată vinovat. Există doar o mică reacție de panică imediat după un eveniment și apoi nimic. Această lipsă de asumare înseamnă că lucrurile nu se îndreaptă, nu se repară, nu merg înainte. Nu putem trece cu adevărat peste ele, putem doar să le dăm uitării pentru că «oricum nu se rezolvă nimic». Urlă furia în tine dacă stai să te gândești.
Cu acest spectacol, aș vrea să desfacem puțin acest tipar dureros și să aflăm unde este exact problema. Deci hai să ne uităm la consecințe – la nivel colectiv și la nivel individual.” (Ilinca Radulian)
Adaptare după Henrik Ibsen de Catinca Drăgănescu și Ilinca Radulian
Creație colectivă: Voicu Aaniței, Mara Căruțașu, Sorin Dinculescu, Catinca Drăgănescu, Cristina Drăghici, Anamaria Pîslaru, Vladimir Purdel, Ilinca Radulian
Video: Tony Macpela
Asistent scenografie: Andreea Bălan