Menu
În drum spre Iași În drum spre Iași

În drum spre Iași

Teatru: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”
Durată: 1h 20m
Regia: Regia Ivona Boitan
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Spectacol independent găzduit de Teatrul Național din București. Răspunderea pentru calitatea și conținutul acestui eveniment aparține exclusiv organizatorului!

 

La cererea publicului, pe fondul unei lumi tulburate de războaie, de teamă, de nesiguranță, etapă de viață cu care ne confruntăm în prezent, reluăm spectacolul În drum spre Iași, care ne amintește de aceste trăiri în trecutul istoriei noastre, modalități de raportare, de trăire, de supraviețuire în vremuri aspre dar și înălțătoare pentru spiritul uman. Spectacolul În drum spre Iași, ne face cunoștință cu o familie formată din două surori, neveste de colonei, ai căror soți sunt desigur plecați la război, este surprinsă  perioada retragerii trupelor de la București la Iași la finalul Primului Razboi Mondial, pe care le descoperim într-un mare freamăt fiindcă în casa lor, aflată undeva pe drumul spre Iași, urma să tragă un general important al Armatei Române. În același timp, din discuția celor două surori rezultă că nu doar bucuria de a-l găzdui pe general le anima, ci și teama de a nu fi descoperite cu ”ceva”. Acest ceva sunt proprii lor fii. La masa dată în cinstea generalului se discută desigur chestiunea arzătoare a războiului, a mobilizării și a motivației războiului, a necesității unirii tuturor românilor. Aflăm, de asemenea, că generalul are patru copii, toți încorporați. Fiecare personaj are propria lui atitudine față de țară, război, unire. Practic personajele trăiesc situații de exceptie, care le schimbă viața, au propriul comportament față de acestea, ei sunt tot atâtea oglinzi în care spectatorii se pot reflecta și mai ales, pot reflecta. Titlul piesei În drum spre Iași ne indică exact starea piesei, de trecere, de transformare. Nu e o piesă care vorbește de capete de drum, nu e important Iașul, sau Bucureștiul, o alianță sau alta, e important drumul fiecăruia către adevărul din el, de transformare  a fiecaruia în condiții excepționale, povestea unei familii în încercări. Piesa ne vorbește despre Demnitate umană dar și despre Români mari într-o țară Demnă!

Spectacolul a făcut parte în anul 2018 din proiectul România Mare se face cu români mari, finanțat de Ministerul Culturii.

Proiectul s-a desfășurat în 5 orașe istorice ale țării: București, Iași Craiova, Alba Iulia și Timișoara.

Bilete la În drum spre Iași

Momentan nu sunt reprezentații programate.