Menu
Eveniment online | Spectacolul TAKE, IANKE ȘI CADÂR, transmis pe YouTube pe 11 aprilie, la ora 19:00 Eveniment online | Spectacolul TAKE, IANKE ȘI CADÂR, transmis pe YouTube pe 11 aprilie, la ora 19:00

Eveniment online | Spectacolul TAKE, IANKE ȘI CADÂR, transmis pe YouTube pe 11 aprilie, la ora 19:00

Teatru: Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” difuzează pe YouTube, duminică, 11 aprilie 2021, la ora 19:00, spectacolul TAKE, IANKE ȘI CADÂR de Victor Ion Popa, în regia lui Eugen Făt.

Spectacolul va fi difuzat aici și va fi disponibil doar pe durata transmisiei sale (două ore și zece minute). Vizionarea va fi gratuită.

 

Este o înregistrare de la premiera din 2 februarie 2013 a acestui îndrăgit spectacol, care s-a jucat timp de opt stagiuni consecutive, având ultima reprezentație pe 16 februarie 2020, cu o lună înaintea primei închideri a sălilor de teatru din cauza pandemiei de coronavirus.

Înregistrarea le va oferi iubitorilor de teatru prilejul de a-i revedea pe regretații Grigore Dristaru (Cadâr) și Petrică Păpușă (Take), doi dintre marii actori ai scenei gălățene care nu mai sunt acum printre noi, jucând alături de Gabriel Constantinescu (Ianke), Ciprian Brașoveanu (Ionel), Cristina Uja (Ana), Svetlana Friptu (Safta) și Dan Căpățână (Ilie).

Scenografia spectacolului este semnată de Lăcrămioara Dumitrașcu.

Scrisă de Victor Ion Popa și reprezentată pentru prima dată la Teatrul „Maria Ventura” pe 25 martie 1932, piesa „Take, IANKE ȘI CADÂR” este astăzi una dintre cele mai cunoscute lucrări dramatice din perioada interbelică și unul dintre cele mai valoroase texte de teatru românesc.

Acțiunea piesei este plasată într-un târg de provincie, unde liniștea a trei negustori – un român, un evreu și un turc – este tulburată de vestea că fiul românului și fiica evreului s-au îndrăgostit și vor să se căsătorească.

Gândirea liberă a noii generații intră în conflict cu barierele etnice închipuite de predecesori și testează nu doar relația celor doi tineri, ci și prietenia de o viață care îi leagă pe părinții lor.

Conflictul aduce în atenție, cu mult umor și candoare, teme precum dragostea și acceptarea în relațiile interetnice și, până la urmă, în relațiile interumane, transformând piesa lui Victor Ion Popa într-un apel universal la toleranță.

Spectacolul regizat în 2013 de Eugen Făt este a doua montare a piesei lui Victor Ion Popa la Teatrul din Galați, după cea realizată de Traian Ghițescu-Giurea în 1963 (foto jos), care i-a avut în distribuție pe Eugen Tănase (Take), Laurențiu Mărgineanu (Ianke), Ion Veștea (Cadâr), Marga Georgescu și Ioana Ioniță (Ana), Octavian Fulger și Radu Gheorghe Jipa (Ionel), Ștefania Goruneanu (Safta) și Dorel Bantaș (Ilie).

Bilete la Eveniment online | Spectacolul TAKE, IANKE ȘI CADÂR, transmis pe YouTube pe 11 aprilie, la ora 19:00

Momentan nu sunt reprezentații programate.