Menu
DESPRE TINE (o versiune) DESPRE TINE (o versiune)

DESPRE TINE (o versiune)

Teatru: Teatrul Masca
Regia: Regia Vava Ștefănescu
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Un spectacol pe care Vava Ștefănescu l-a creat în 1997 și pe care l-a dedicat părinților ei, „Despre tine” este și lucrarea care a lansat-o pe coregrafă pe scena internațională, aceasta fiind invitată la vremea respectivă în numeroase festivaluri internaționale (Aerowaves – Londra 1998, Manoever – Leipzig 1999, etc.)

 

De-a lungul timpului, spectacolul a căpătat diverse forme. Dacă la premiera din Sala Atelier a Teatrului Național București, din 1997, era însoțit pe scenă de chitară electrică live, ulterior, interpreții au fost multiplicați, s-au schimbat spațiile de joc, ajungându-se până la spectacol experiment în alimentară și chiar la o încercare de spectacol de dans radiofonic.

În reprezentațiile din 2021, de până acum, coregrafa a revizitat lucrarea numind-o ”Despre tine (o versiune)” și a lucrat la repunerea ei în scenă realizând două versiuni ale solo-ului, alături de Diana Solomon, Laura Murariu și Cătălin Munteanu, absolvenți ai Academiei de Dans și Performance CNDB.

La fel ca și în versiunea originală, publicul are ocazia să voteze ordinea scenelor înaintea începerii spectacolului, iar cele mai multe voturi desemnează prima scenă din cele patru: Copilul, Strada, Casa și Dragostea. A cincea scenă, Calul, este întotdeauna ultima și este o improvizație pornind de la energia acumulată până în acel moment.

Pentru mine era foarte important atunci acest joc al dramaturgiei aleatorii, existând 24 de variante de succesiune a scenelor. Dacă atunci miza întregului spectacol era pusă pe dramaturgie în toate elementele ce îl constituiau, astăzi, forma găsită împreună cu absolvenții din Academia CNDB deplasează miza pe „ceea ce poate corpul să spună”. Am căutat o anume radicalizare atât a procesului de lucru, a exercițiului de cercetare, cât și a esteticii generale a rezultatului – a spectacolului. În lucrarea originală, discursul coregrafic integra pentru fiecare scenă o instalație cu mai multe fotografii realizate de Cosmin Bumbuț și câteva de la tatăl meu. În actuala versiune am încercat ca acest element (al fotografiei) să fie păstrat, însă în aceeași manieră a radicalizării imaginii. Pentru această versiune, Cătălin Munteanu realizează un montaj foto-video și este martorul, aproape jurnalistic, al corpului. Imaginea fotografică instantanee are parcursul ei independent, are vocea ei – ca un spectacol paralel al tridimensionalului. Vava Ștefănescu

Este vorba, deci, de un spectacol cu totul nou, care deschide cele 4 teme – Copilul, Strada, Casa și Dragostea interpretelor și a publicului deopotrivă, și pune (poate) în chestiune identitatea umană.

 

Realizatori:

Conceptul și coregrafia: Vava Ștefănescu

Cu: Vava Ștefănescu și Diana Solomon

Asistență coregrafie: Carmen Coțofană

Coloana sonoră: Sorin Romanescu

Foto-video: Cătălin Munteanu

Light design: Ionuț Cherana

Spectacolul se joacă în aer liber, în amfiteatrul de la sediul Masca. Biletele sunt fără loc. Ocuparea locurilor se face în ordinea sosirii.

Accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării măștii de protecție pe toată durata evenimentului. Masca trebuie să acopere gura și nasul. Nu este necesara dovada vaccinarii;

Se interzice consumul de mâncare și băuturi în amfiteatru;

Bilete la DESPRE TINE (o versiune)

Momentan nu sunt reprezentații programate.