Menu
Billy șchiopul Billy șchiopul

Billy șchiopul

Regia: Regia Vlad Massaci Vlad Massaci
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

BILLY ȘCHIOPUL

de Martin McDonagh

Traducerea: Vlad Massaci & Cristi Juncu

Cu: Nicodim Ungureanu, Vlad Bîrzanu / Vlad Lință, Laura Crăciun, Mirela Pană, Mihai Sorin Vasilescu, Marian Adochiței, Andrei Cantaragiu, Otilia Nicoară, Mircea Siromașenco

Regia: Vlad Massaci

Scenografia: Iuliana Vîlsan

Asistent de regie: Teodora Petre

Asistent de scenografie: Andrei Șova 

Ilustrația muzicală: Vlad Massaci

Video: Dilmana Yordanova / Kotki Visuals

Credit Foto: Marian Tudor


“Dacă, văzând spectacolul, cineva se întreabă de ce l-ar interesa pe el ce se întamplă într-un sat din indepărtata Irlanda și ce relevanță are asta pentru spectatorul din România, aș vrea să atrag atenția asupra faptului că cele două lumi, aflate la distanță așa de mare, sunt uluitor de similare. Mereu m-a mirat această asemănare dintre români și irlandezi. Cred că asemănarea stă într-o istorie similară a sărăciei și opresiunii care ne-a modelat de-a lungul timpului și ne-a dat și o armă a supraviețuirii: umorul. Similar totuși, nu identic. Rămâne ca spectatorii să descopere singuri aceste similitudini. Sunt atât de evidente încât nu vreau să le enumăr aici.

Piesa lui Martin McDonagh vorbește despre umanitatea celor care par sălbatici, cruzi și lipsiți de orice empatie, dar care în sinea lor păstrează multă milă, înțelegere și dragoste pentru semeni.

Personajul principal, insă, este limbajul. E un text despre cum oamenii simpli, neștiutori în ale corectitudinii politice, folosesc limba ca să exprime ce gândesc, nu ca să ascundă ce gîndesc.

E o comedie neagră, care, în fond, ne spune că nu cuvântul e cel care jignește ci atitudinea. E ca atunci când un copil iți trântește în față un adevăr dar o face cu toată candoarea. De altfel, un copil a spus “regele e gol”. Personajele lui McDonagh nu sunt altceva decât niște adulți care și-au păstrat candoarea de copii.

Relațiile dintre ei nu sunt idilice dar sunt cinstite. Iată o atitudine de care ne îndepărtăm din ce în ce mai mult, din păcate. ”

Vlad Massaci, regizor

Bilete la Billy șchiopul

Momentan nu sunt reprezentații programate.