Menu
Antonin Artaud. Familia Cenci – FNT Antonin Artaud. Familia Cenci – FNT

Antonin Artaud. Familia Cenci – FNT

Teatru: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”
Durată: 2h 10m
Regia: Regia Silviu Purcărete Silviu Purcărete
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Descrierea spectacolului

Spectacolul este o producție a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași și este prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru 2022.

 

Spectacol în limba română cu traducere în limba engleză

Așa cum mărturisește Artaud, Familia Cenci este un „subiect barbar, în afara timpului, a cărui realizare trebuie să-i lase pe actori și pe public epuizați.”

Cenci și timpul regăsit

Artaud e un autor pentru tineri. Un romantic al renașterii, un incendiar în așteptare de miracol, asemeni marilor nemulțumiți ca Byron sau Büchner la început de viață. (…)

Cenci e piesa unui sfâșiat. E eșecul unui Icar…și mare satisfacție îmi produce apariția ei neașteptată pe scena ieșeană. Uitată altundeva, aici ea reînvie. Gest reparator unic. Titlul cărții lui Artaud, Le théâtre et son double, teatrul și dublul său a rămas îndelung enigmatic. Acum am înțeles că, el, marele inchizitor a fost totodată și marele amant al scenei. Inversînd convingerea generală, Artaud a făcut din «viață» dublul teatrului, centru vulcanic a cărui energie invită să ne irige viața. Din «iubire și neiubire de teatru» asociate i-a provenit credința nemăsurată în regenerarea lui. Și de aceea tinerilor, mai mult ca oricui, le e necesar. Cum mi-a fost și mie odată. Revolta e o mărturie a începutului…un optimism. Și amintirea ei, o consolare actuală. (George Banu)

Foto Albert Dobrin

 

Detalii   

Bilete la Antonin Artaud. Familia Cenci – FNT

Momentan nu sunt reprezentații programate.