Menu
Tompa Gábor

Tompa Gábor

Regizor
Adaugă în lista ta
Înregistrează-te pentru a adăuga în lista ta

În echipa pieselor

Momentan nu există reprezentații viitoare.

Despre Tompa Gábor

Gábor Tompa a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, Facultatea de Teatru, în anul 1981. În acelaşi an, a debutat la Teatrul Naţional din Târgu Mureş cu spectacolul Zoo-Story de Edward Albee. În aceeaşi stagiune, a montat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca spectacolele Meşterul Manole de Lucian Blaga şi Ţarul Ivan îşi schimbă meseria de Mihail Bulgakov. În 1990, a fost numit director general al acestei instituţii, post pe care îl ocupă şi în prezent. A regizat peste 80 de spectacole, în întreaga lume, după texte ale unor mari autori ai dramaturgiei universale.

A fost şef de catedră al Departamentului de Regie din cadrul Academiei de Teatru Szentgyörgyi István din Târgu Mureş şi este fondatorul Secţiei de Artă Teatrală a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, este cel care a înfiinţat, în anul 2007, Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe, al cărui director artistic este. A fost invitat să predea la numeroase universităţi precum: Academie Theatrale de L’Union din Limoges, Schauspielschule din Freiburg, Brunel University din London şi Institut del Teatre din Barcelona. Din 2007, predă regia în cadrul Departamentului de Teatru şi Dans al Universităţii California din San Diego (SUA). De-a lungul carierei sale, Gábor Tompa a fost răsplătit cu numeroase premii.

Versiunile scenice semnate de Gábor Tompa concentrează acțiunea, oferindu-i o desfășurare logică, esențializată, dinamică, fără a trăda opera. Întotdeauna, avem de-a fáce cu un decupaj regizoral puternic, care stabilește relații și raporturi clare între personaje, aducând în prim-plan momente semnificative, dificil de ignorat.

Noutății repertoriale îi corespunde o tratare scenică liberă, o abordare deliberat experimentală, în sensul folosirii textului drept pretext pentru o demonstrație teatrală în primul rând, suport pentru un tipic și atracțios spectacol de tânăr regizor… […] a cărui scurtă, deocamdată, experiență scenică e dublată de o vădită cunoaștere a tehnicilor și procedeelor teatrului experimental contemporan, ca și de o fecundă asimilare a unor influențe venite dinspre teatrul studențesc polonez, scria Mira Iosif la cronica premierei Zoo-Story de Edward Albee, de la Teatrul Național din Târgu Mureș, secția maghiară (4 martie 1982).

Gábor Tompa este recunoscut în întreaga lume pentru viziunea sa îndrăzneaţă asupra textelor clasice şi pentru provocările pe care le propune actorilor săi în ceea ce priveşte expresivitatea fizică. A colaborat cu teatre din: Franţa, Germania, Spania, SUA, Marea Britanie, Austria, Ungaria, Irlanda, Iugoslavia, Canada, Serbia, Cehia, Coreea de Sud. Filmul său de debut, Apărarea chineză, a primit Premiul Best First Feature la categoria lungmetraj, la Festivalul Internaţional de Film de la Salerno, Italia, în 1999, iar în acelaşi an a intrat în Secţia oficială a Festivalului de la Berlin. De asemenea, este autorul mai multor volume de poezie şi eseuri despre teatru.

 

Dan-Marius Zarafescu

În echipa pieselor

Regizor
în Iona
Detalii
Regizor
în Ubu înlănţuit
Detalii