Menu

Nikola Toromanov

Scenograf
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

În echipa pieselor

Momentan nu există reprezentații viitoare.

Despre Nikola Toromanov

Este unul dintre cei mai importanţi scenografi de teatru bulgari şi un apreciat artist vizual.

S-a născut în 1968, la Sofia, Bulgaria. A urmat un an Universitatea “Veliko Tîrnovo”, la Secţia de Arte Frumoase, iar între 1989 şi 1995 şi-a continuat studiile în scenografie, la Academia de Arte Frumoase din Sofia. În 1998, a participat la “Forum Junger Bühnenangehöriger”, Berliner Festwochen (Germania).

Din 1994, este membru co-fondator al TRIUMVIRATUS ART GROUP.

În afara ractivităţii teatrale, lucrează ca scenograf şi pentru producţii de televiziune şi realizează grafică pentru numeroase albume şi cărţi. A participat la mai multe expoziţii de pictură şi arte vizuale.

A creat decorul şi costumele a zeci de spectacole în teatre importante din Bulgaria, dar şi din Rusia, Germania, Turcia.

Printre ele se numără Unchiul Vanea (1994) şi Trei surori de A. P. Cehov, (Teatrul laborator “Sfumato”, Sofia, 1995), Mama / Vassa Jeleznova de  Maxim Gorki (Teatrul de Stat din Varna, 1995), Salonul numărul 13 după A. P. Cehov (Teatrul Thalia – Hamburg, Germania, 1997), Henric IV de Luigi Pirandello (Teatrul Armatei, Sofia, 1998), Sinucigaşul de Nikolai Erdman (Teatrul Satiric, Sofia, 2000), Dr. Cehov după A. P. Cehov, (Teatr na Liteinom, Sankt Petersburg, 2002), Marat-Sade după Peter Weiss (coproducţie internaţională între Triumviratus Art Group, Association THEOREM, Hebbel Theater Berlin, Germania, “La Rose des Vents” – Scène Nationale de Villeneuve d’Ascq – Franţa, Stadsschouwburg Utrecht – Olanda, Teatrul de Stat din Varna – Bulgaria, 2003), Furtuna de William Shakespeare (Teatrul de Stat din Adana, Turcia, 2004), Caligula de Albert Camus (Teatrul Dramatic din Varna, 2008), Killer Joe de Tracey Letts (Teatrul Naţiunilor, Moscova, 2011).

La Teatrul Naţional “Ivan Vazov” din Sofia a semnat mai multe spectacole: Verona de Alexei Şipenko (2000), Regele cerb de Carlo Gozzi (2001), Cu dragostea nu-i de glumit deAlfred de Musset (2004), Regele Lear de Shakespeare (2007) ş.a.

Este câştigătorul a numeroase premii pentru cea mai bună scenografie:  cinci Premii Naţionale pentru Teatru „Askeer”, trei premii acordate de Uniunea Artiştilor Bulgari, Premiul Festivalului de la Vraţa şi al celui de Blagoevgrad etc.

În echipa pieselor

Momentan nu avem informații.