Menu
Neda Nejdana

Neda Nejdana

Actor, Autor, Regizor
Data nașterii: 1 ianuarie 1971 (53 ani)
Locul nașterii: Donețk
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Spectacole viitoare cu Neda Nejdana

Momentan nu există reprezentații viitoare.

Despre Neda Nejdana

Neda Nejdana este unul dintre cei mai importanți autori dramatici ucraineni contemporani, și unul dintre cei mai implicați și mai apreciați oameni de cultură din Ucraina.

Desfășurând o activitate bogată atât ca autor dramatic, cât și ca traducător, critic de teatru, regizor și manager cultural, Neda Nejdana este de asemenea co-fondator și director al teatrului independent MIST din Kiev (din 2006), coordonator de proiecte dramatice la Centrul Național de Arte Performative Les Kurbas (din anul 2007), profesor la Universitatea Taras Șevcenko din Kiev și președinte al Uniunii Dramaturgilor din Ucraina.

Neda Nejdana s-a născut în anul 1971 la Kramatorsk, în regiunea Donețk, din estul Ucrainei. A absolvit Școala de Istoria Artei din Kiev (1982-1986) și Institutul de Limbi Străine din Kiev (specializarea filologie franceză, 1988-1993), studiind apoi și la Academia Mohyla din Kiev (culturologie, 1992-1995) și la Școala Centrului de Dramaturgie Experimentală Modernă Anatoliy Diacenko. Deține un doctorat în literatură, cu tema: „Rolul structural și creativ al mitului în dramaturgia ucraineană contemporană“.

În planul multiplelor sale realizări profesionale, mai merită menționat că Neda Nejdana a coordonat secția de teatru a revistei „Kino-Teatr“, a ocupat poziția de dramaturg la teatrul municipal din Kiev și este unul dintre fondatorii website-ului teatral „Virtep“.

Este autoarea a 30 de piese și a numeroase articole despre dramaturgie, teatru și cinema în colecții academice, antologii, reviste și publicații online. Textele sale au fost traduse în peste 14 limbi, incluse în antologii reprezentative de teatru contemporan și distinse cu numeroase premii, fiind montate atât pe scenele din Ucraina, cât și în afara țării – în Polonia, Rusia, Belarus, Turcia, iar mai recent – Franța, Marea Britanie și România.

I s-a decernat premiul „Petro Kraveț“, Premiul Președinției Ucrainei, iar patru dintre piesele sale au fost incluse în catalogul celor mai bune piese din Europa în 2004-2008, precum și în catalogul celor mai bune piese al Convenției Teatrale Europene/ETC, în 2012.

Neda Nejdana este și traducătorul în limba ucraineană a pieselor dramaturgului român Matei Vișniec.

Acum, Neda Nejdana se află în continuare în Ucraina (iunie 2022) și nu dorește să părăsească țara, în ciuda războiului devastator. „Eu și familia mea am decis să rămânem în Ucraina pentru a ajuta. Unde ne aflăm este destul de calm, nu au fost atacate localități din regiune. Am mai auzit sirenele, dar e totuși calm. Sperăm că suntem aici cât de cât în siguranță și că putem ajuta de aici, fiecare cum putem. Spre exemplu, am decis împreună cu soțul meu – și el dramaturg, să oferim lucrările noastre, pentru a fi citite, unde se dorește – în Polonia, în România, în Franța și în Marea Britanie – iar banii obținuti sunt pentru a ajuta Ucraina“, spune autoarea într-un interviu acordat RFI (realizator: Cristina Teacă).

Roluri jucate de-a lungul timpului

Autor
în Maidan inferno
Detalii