Menu
Ida Jarcsek-Gaza

Ida Jarcsek-Gaza

Actor, Regizor
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Despre Ida Jarcsek-Gaza

Născută în 1947 la Timișoara, a lucrat la Teatrul German de Stat Timișoara după ce a absolvit secția germană de dramaturgie a Academiei de Teatru și Film din București. Din 2003 până în 2007, a fost director artistic al TGST, acordând o atenție deosebită dramaturgiei noi și dezvoltării contactelor cu instituții și artiști din zona de limbă germană din interiorul țării. 

A interpretat numeroase roluri, printre care Gretchen în “Urfaust” de Johann Wolfgang von Goethe, Yvette în “Mutter Courage (Anna Fierling și copiii ei)” de Bertolt Brecht, Bernarda Alba în “Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca, Winnie în “Happy Days” de Samuel Beckett, Mary Tyrone în “Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O’Neill sau Firs în “Livada de vișini” de Anton P. Cehov. 

A lucrat cu numeroși regizori de-a lungul carierei sale, printre care Otto Lang, Clemens Bechtel, Răzvan Mazilu, Carmen Lidia Vidu, Volker Schmidt și Yuri Kordonsky

A fost distinsă cu: Premiul Interpreților la Festivalul de Teatru Scurt din Oradea (1991), Diploma de Onoare Stefan Jäger pentru merite deosebite în promovarea teatrului româno-german (2000), Diploma de Onoare a Consiliului Județean Timișoara pentru merite în activitatea culturală timișoreană (2002) și Premiul 2023 al Asociației Teatrale Române UNITER pentru întreaga sa operă.

Roluri jucate de-a lungul timpului

Actor
în Jurnal de România. Timișoara
Detalii
Firs, lacheu, 87 de ani
în Livada de vișini
Detalii
Myriam
în Dumnezeul Kurt
Detalii
Iris, actriță
în Teatrul
Detalii