Menu
Emil Boroghină

Emil Boroghină

Actor
Data nașterii: 23 ianuarie 1940
Locul nașterii: Corabia
Adaugă în lista ta
Înregistrează-te pentru a adăuga în lista ta

Urmărește pe:

Spectacole viitoare cu Emil Boroghină

Momentan nu există reprezentații viitoare.

Despre Emil Boroghină

EMIL BOROGHINĂ

S-a născut în data de 23 ianuarie 1940, în oraşul Corabia, judeţul Olt. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia „Actorie”, promoţia 1963. În 1985 a absolvit cursurile postuniversitate ale Facultății de Regie, din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. Între 1963 și 1988 a fost actor al Teatrului Naţional Craiova. Este fondator și director al Festivalului Internaţional Shakespeare. Este preşedinte al Fundaţiei „William Shakespeare” (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional Craiova și membru al Senatului UNITER.

A fost director al Teatrului Naţional Craiova între 1988 şi 2000, perioadă în care Naţionalul craiovean a devenit unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală şi de Răsărit, izbutind în decurs de zece ani un număr record de participări – 97 – la mari festivaluri internaţionale, de pe toate continentele lumii, printre care amintim festivalurile de la Edinburgh, Avignon, Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York, Montreal, Sao Paolo, Cairo, Paris, Londra, Belfast, Dublin, Glasgow, Lisabona, Barcelona, Amsterdam, Bruxelles, Luxemburg, Munchen, Viena, Roma, Atena, Istambul, Jerusalem, Stockholm, Copenhaga, Bergen, Gdansk şi altele. În acea perioadă Teatrul Naţional Craiova a fost distins cu douăsprezece premii internaţionale şi peste o sută de premii naţionale de creaţie.

În 1994, Emil Boroghină fondează Festivalul Internaţional Shakespeare, ajuns la cea de a X-a ediţie, festival considerat ca fiind unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Inițial, desfăşurat la Craiova, din anul 2006, festivalul are loc atât în Craiova, cât şi în Bucureşti.

În semn de recunoaştere a realizărilor excepţionale ale Teatrului Naţional Craiova şi ale Festivalului Internaţional Shakespeare, Emil Boroghină a fost distins, de-a lungul timpului, cu peste douăzeci și cinci de premii, între care:

– Premiul pentru directorat, acordat de Uniunea Teatrală din România (1991)

– Premiul pentru cel mai bun director al anului, acordat de Secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1993)

– Premiul pentru cea mai importantă personalitate a teatrului românesc, acordat de Fundaţia pentru Teatru şi Film (1995)

– Premiul pentru cel mai bun manager de teatru, acordat de British Council şi Uniunea Teatrală din România (1997)

– Premiul de excelenţă, acordat de secţia română a A.I.C.T. (2000)

– Premiul Naţional „Marin Sorescu”, acordat de Academia Română (2002)

– Premiul de Excelenţă acordat de Uniunea Teatrală din România pentru ediţia din anul 2006 a Festivalului Shakespeare

– Premiul de excelenţă acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (2008)

– Premiul pentru Teatru al „Galei Superlativele VIP”, pentru Festivalul Shakespeare din anul 2010

– Premiul pentru Teatru al Galei Radio România Cultural, pentru Festivalul Shakespeare 2010

– Premiul pentru întreaga activitate în sprijinul şi promovarea relaţiilor culturale româno-britanice acordat de British Council la Gala Premiilor UNITER pentru anul 2011

– Decorat cu Ordinul „Serviciu credincios” în grad de Cavaler, de către Preşedintele României

– Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova (1999) şi oraşului Corabia (2006)

În data de 22 Martie 2017 i s-a acodat titlul de „Doctor Honoris Causa” al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice de la Chișinău

Prezentare actualizată în 2017

Roluri jucate de-a lungul timpului

Actor
în Cântecul vârstelor
Detalii