Menu
Alexandru Jitea

Alexandru Jitea

Actor, Regizor, Scenograf
Data nașterii: 15 septembrie 1970 (53 ani)
Locul nașterii: Constanta
Lista mea
Înregistrează-te pentru a adăuga piesa în lista ta de favorite

Despre Alexandru Jitea

Alexandru Jitea este actor român de teatru și film, născut pe 15 septembrie 1970 la Constanţa. A absolvit Academia de Teatru şi Film, specializarea arta actorului, la clasa profesorilor Mircea Albulescu şi Cătălin Naum, promoţia 1995. A continuat studiile de masterat şi de doctorat în cadrul aceleiaşi instituţii.

Este el însuşi profesor în cadrul Universităţii Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, la Facultatea de Teatru, specializarea arta actorului: Învăţământul artistic de azi este ca societatea: alert, contra cronometru, vrea să obţină mult în cel mai scurt timp posibil şi cu minim de efort. Este un învăţământ care aleargă, ca şi lumea noastră, declară Alexandru Jitea.

La Teatrul Nottara joacă încă din 1995: Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett (regia: Dominic Dembinski), Doi tineri din Verona de William Shakespeare (regia: Cătălin Naum), Lungul drum al zilei către noapte de Eugene O’Neill (regia: Alexandru Dabija), Îngeri în America de Tony Kushner (regia: Theodor-Cristian Popescu), Leonce şi Lena de Georg Büchner (regia: Felix Alexa), Război şi pace, după Lev Tolstoi (regia: Petre Bokor) sunt câteva dintre montările de succes în care a fost distribuit. Dintre cele mai recente producții ale Teatrului Nottara în care a jucat amintim spectacolele Trei nopți cu Madox de Matei Vișniec, în regia lui Mihai Lungeanu (2015) și D-ale carnavalului de I.L. Caragiale, în regia lui Claudiu Goga (2017).

În 2017, a făcut parte din distribuția spectacolului-lectură Diseară mâncăm la Iocasta de Akis Dimou, în regia lui Yannis Paraskevopoulos, care a avut loc în cadrul proiectului „Spectacolul începe cu o lectură” (14-16 iunie, Teatrul Nottara).

Despre teatru el spune că „poate schimba sau poate declanşa o schimbare în fiecare dintre noi luat separat, dar nu în noi, indivizi priviţi ca o colectivitate. Aşa poate recunoşti ceva din tine într-un personaj, poate te întorci puţin spre tine însuţi”.

(citat din interviul realizat de Dana Ionescu, în yorick.ro, 27 februarie 2012)

Dan-Marius Zarafescu

Profesor de actorie la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, din Bucureşti, Alexandru Jitea a semnat în ultimii 11 ani, şi regia unor spectacole, atât pe scenele de stat, cât şi pe cele independente. Intre acestea: Tăiat (Teatrul LUNI de la Green Hours), A fi sau ce va fi... (Teatrul Metropolis), Artă (Godot Café –Teatru), iar la sala George Constantin a teatrului nostru , coemdia de succes Hamlet în sos picant.

Roluri jucate de-a lungul timpului

Regizor
în La ginecolog
Detalii
John
în Praf de stele
Detalii
Regizor
în Thailanda
Detalii
John
în Praf de stele
Detalii
Tibi Albu
în Magnificul
Detalii
Regizor
în Hamlet în sos picant
Detalii
Regizor
în Repetiția vieții mele
Detalii
Regizor
în Liniște în culise!
Detalii
Joep
în Cloaca
Detalii
Regizor
în Liniște în culise!
Detalii