Alexandru Dabija

Alexandru Dabija

Regizor, Scenograf
Data nașterii: 13 februarie 1955
Adaugă la favoriți
Înregistrează-te pentru a adăuga la favoriți

În echipa pieselor

Duminică, 24 oct. ora 20:00
Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”

Biografie

Alexandru Dabija a debutat în 1976 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, cu spectacolul „Răfuiala” de Philip Massinger, obţinând premiul pentru cel mai bun regizor al anului.

Este repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, cunoscut în acea vreme drept „cel mai bun teatru din Bucureşti”. Montează la Piatra Neamţ Shakespeare şi Caragiale, iar la Iaşi face senzaţie cu „Chiriţa” de Vasile Alecsandri.

Din 1991 este regizor al Teatrului Odeon din Bucureşti şi director al teatrului între 1991-1994 şi 1996-2002. Montează în Bucureşti, dar şi la teatre din provincie, abordează atât texte clasice, cât şi texte din dramaturgia contemporană română şi străină.

Obţine numeroase nominalizări şi premii (dintre care amintim premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, 1995, nominalizare UNITER pentru cel mai bun spectacol şi cel mai bun regizor, 2008); spectacolele lui sunt invitate la festivaluri din ţară şi străinătate. În prezent i se joacă peste 10 spectacole la teatrele din Bucureşti (Teatrul Odeon, Teatrul Act) şi din provincie (Sibiu, Braşov, Piatra-Neamţ, Ploieşti).

„Un duel” de A.P.Cehov reprezintă prima lui montare pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

„Pentru mine important este lucrul cu actorul. Pentru asta sunt cunoscut, pentru asta mi s-a dus buhul. Şi atunci, foarte importantă este distribuţia, foarte importantă pentru adecvarea actorului la rol. Şi după aceea, importantă este chimia aceea specială care se întâmplă între actor şi regizor şi care este, poate, cea mai spectaculoasă parte ascunsă a unui spectacol. Ceva din seducţia asta reciprocă pe care noi o exersăm, zilnic, timp de o lună şi jumătate-două, [îmi doresc] să treacă după aia în spectacol, între actor şi public”. (Alexandru Dabija)

 

În echipa pieselor

Regizor
în Rosto
Regizor
în Moș Nichifor
Regizor
în D-ale carnavalului
Regizor
în Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?
Regizor
în Mos Nichifor
Regizor
în Fugarii
Regizor
în Salba dracului
Regizor
în Mos Nichifor
Regizor
în Platonov
Regizor
în Moroi
Regizor
în Contra democraţiei
Regizor
în Viforul
Regizor
în Două loturi
Regizor
în O scrisoare pierdută
Regizor
în …escu
Regizor
în Vești bune. Final
Regizor
în Micul prinț
Regizor
în Afară, departe, pe câmp