Menu
Adriana Grand

Adriana Grand

Scenograf
Data nașterii: 28 ianuarie 1960 (62 ani)
Locul nașterii: Simeria
Adaugă în lista ta
Înregistrează-te pentru a adăuga în lista ta

În echipa pieselor

Momentan nu există reprezentații viitoare.

Despre Adriana Grand

Adriana Grand este un scenograf român de teatru, operă, marionete și televiziune, grafician si designer publicitar.

Adriana Grand a debutat modest, ca pictor executant, la Teatrul de Stat din Oradea, ca de altfel şi colega ei, Lia Perjovschi. Amândouă aveau să devină adevărate personalităţi în lumea teatrală românească. Deşi absolvente de facultate, ele au ales aceste posturi din lipsă de ceva mai bun, la ora aceea. Şi, ce-i drept, n-au stat prea mult pe aceste posturi, fiind transferate pe posturi de scenograf. Adriana Grand a avut norocul să fie remarcată de regizorul Victor Ioan Frunză, cu care a început o colaborare extrem de frumoasă, care durează, iată, de peste două decenii. Între timp, cei doi au devenit soţ şi soţie, fapt ce a contribuit, încă şi mai mult, la cimentarea relaţiei lor profesionale.

Desenatoare de mare forţă, cu o imaginaţie debordantă şi o putere de muncă remarcabilă, Adriana Grand a impus, credem noi, un stil absolut personal în grafica caietelor-program, ca şi a revistei Teatrul Azi (revistă pe care a susţinut-o grafic  între anii 1990-1995. Desenele ei, inconfundabile, au făcut, ani buni, din revistă, punctul său forte, dându-i personalitate.

Decorurile şi costumele Adrianei Grand, surprinzătoare, ingenioase, bogate, cu semnificaţii dintre cele mai profunde, din materiale speciale, lucrate cu maximă exigenţă, sub directa ei supraveghere, completate adesea cu elemente fotografice care i se datorau tot ei, au contribuit în mod esenţial la reuşita spectacolelor. Tandemul Adriana Grand–Victor Ioan Frunză a fost mult lăudat în cronici elogioase, la cele mai diverse teatre: la Teatrul Naţional din Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, la Baia Mare sau la Teatrul Maghiar din Timişoara, dar şi la importante teatre din Ungaria. La Oradea au debutat împreună, cu spectacolul „Apa” de Dumitru Solomon, care a şi fost răsplătit la Săptămâna teatrului scurt (1984) cu cele mai importante premii: Marele Premiu şi Premiul de regie.

Adriana Grand a mai colaborat, cu succes ceva mai modest, cu alţi regizori, la spectacolele Plouă la Sovata” de şi „Capcana” de Robert Thomas, iar cu Victor Ioan Frunză la „Examen de bacalauret” de Dumitru Solomon – aici  decorul şi costumele fiind marcate de viziunea imaginativă de mare originalitate a regizorului.

Câteva premii UNITER şi alte numeroase premii în festivaluri confirmă talentul ei excepţional, harul, imaginaţia debordantă dublată de o putere de muncă şi o exigenţă greu de imaginat.

Fişă artistică – Teatrul de Stat Oradea

Scenografia la APA de Dumitru Solomon  (Spectacol coupé APA de Dumitru Solomon şi PORŢILE/SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihai Săulescu), 1984, r.Victor Ioan Frunză

Scenografia la EXAMEN DE BACALAUREAT (FATA MORGANA) de Dumitru Solomon, 1985,  r.Victor Ioan Frunză

Scenografia la CAPCANA de Robert Thomas, 1985, r.Sergiu Savin

Scenografia la PLOUĂ LA SOVATA (STRESS)  de Mircea Radu Iacoban, 1986, r.Dan Alecsandrescu

Decorul, costumele şi recuzita la NEVESTELE VESELE DIN WINDSOR după William Shakespeare, 2005, r.Victor Ioan Frunză

Scenografia la STEAUA FĂRĂ NUME de Mihail Sebastian, 2007, r.Victor Ioan Frun

 

În echipa pieselor

Scenograf
în Nu sunt eu
Detalii
Regizor tehnic
în Mobilă și Durere
Detalii
Scenograf
în Nu sunt eu. Maia Morgenstern – o biografie
Detalii
Scenograf
în Cântăreaţa cheală & Lecţia
Detalii